torsdag 30 maj 2019

Mina små flygande vänner i trädgården

Jag har märkt, till min glädje, att antalet fågelarter har ökat i trädgården. Det gör mig glad.  Jag tror att det beror på att jag planterat mycket blommor, ordnat nya rabatter, fixat nya sittplatser, gömställen, holkar, bihotell och mat. Från början var tomten rätt tom på blommor. Mest buskar och gräsmatta.

Jag har under de senare åren både sommar- och vintermatat fåglarna. I fågelmatarna (jag har 2) bjuder jag på skalade jordnötter och skalade solrosfrön. Jag har testat flera olika sorters frön, både skalade och oskalade. Känner att de som är skalade är bättre, både för fåglarna och miljön i trädgården. Jag slipper alla skräpiga skal som ligger i drivor överallt.

Matarna kommer från Berglund och heter Globe ("seed" och "nut"). När jag kollar på Berglunds hemsida ser jag att båda utgått ur sortimentet. 

Åter till fåglarna nu. 
I mataren på bilden nedan hänger en av "våra" tre hackspettar som besöker oss. Man hör dem när de är på ingång, De kollar läget noga innan de kommer inflygande för att käka. De sitter oftast i träden i skogen bakom tomten och kollar in läget en stund först. Samtidigt hörs ett läte som låter som ett varningsrop. 
De älskar solrosfrön har jag märkt, samt insekter. De senare hämtar de i skogen där de klättrar upp och ner på trädens stammar. De är inte särskilt snälla med varandra, utan jagar gärna bort varann om de råkar besöka mataren samtidigt.

Vi får också besök av en massa skator. Många ser dem som lite jobbiga fåglar, jag tycker de behövs och de är ena hejare på att städa. De försåg sig själva med lite korv och bröd efter en grillkväll för ett tag sedan. Det gjorde inget eftersom vi redan ätit klart. Jag slapp ju bära in resterna...

Vi har många koltrastar som frekvent besöker trädgården. Både hanar och honor ser vi året om. På vintern käkar de solrosfrö, men också äpplen vi kastar ut till dem. På sommaren skuttar de runt och rensar gräsmattan på daggmask. Vi har mycket daggmask i gräsmattan. Det är så kul att se dem sitta alldeles still med huvudet på sned och lyssnar. Sen hugger de till och tar en mask. På kvällen kan man höra dem sjunga så fantastiskt vackert.
Lyssnar efter mask.
Hallå där borta, vad gör du? En pilfink håller koll på vad jag gör där på lillstugans trappa. De är nya i trädgården, visserligen har de besökt oss förr, men nu verkar de som de har ett bo i närheten. Vi ser dem runt fågelmataren och i gräsmattan där de är vänliga nog att ta hand om skogsmyrorna som envisas med att marschera runt på tomten. De där skogsmyrorna är ena riktigt jobbiga rackare, de får gärna vara här, men de kan väl ge attan i att nypas hårt när de klättrar upp på fötterna. T ex en dag när vi skulle iväg och handla kände jag att nånting nöp mig i foten, en stund senare nöp nåt mig i andra foten. Jag stampade till och kollade när vi kom fram, tur att jag inte körde. Mycket riktigt en skogsmyra hade hängt med in i bilen och kände sig manad att klättra runt och tugga på mig. 
Vad skådar mitt norra öga? En skogsmyra?

En av ungarna sitter och väntar på kvällsmat.


Här kommer mamma eller pappa med käk. En unge till väntar på sin tur.


tisdag 28 maj 2019

Dagens fotografera mina blommor-runda.

Har en inflammation i en axel. Det ger smärtor i skulderblad, axel och höger arm och bröstmuskel. Otroligt påfrestande för både psyke och sömn. Tyvärr hjälper inte värkmedicinen vissa dagar. Jag har också domningar i lill- och ringfinger. 
Värken omöjliggör allt arbete i trädgården och medan gräset växer sig högt får jag passa på att koncentrera sig på allt det vackra, i stället för att irritera sig på att gräset är 3 dm långt.

Gick en runda och det föll några regndroppar samtidigt.
Jag njuter, men det "kliar i fingrarna", jag vill göra något...

Nedan har visar jag bilderna.
Kolla så vackra de utblommade tulpanerna är, dessa är mina älsklingstulpaner. Så fina. Bakom syns lite irisblad och framför dem, bladen från utblommade vitsippor.

 Allium som börjar slå ut. Bakom syns lite kärleksört.

 Nedan är en blomma som börjat dyka upp runt en av mina pallkragar. Har ännu ingen aning om vad det är, men söt är den.

Roseninvarviella, det ska bli så spännande att se hur den ser ut. 
Det kanske inte ens är det jag tror det är. Längtar. 

 Mossflox candy stripes.
 Den blommar så fint i år för den har knappt blommat alls sedan jag köpte den.  Jag för, som du ser, en ojämnt kamp med gräset som kastar sig in i rabatten varje år. Gräset leder kampen, det snirklar sig in på alla möjliga och omöjliga ställen. Gärna mitt i blomman, som synes, och det växer snabbare än jag hinner rensa.

Nedan växer Kuddflox, Cracker Jack. Den kamperar ihop med en brun/röd daglilja jag hade turen att få av grannen.
Jag har en stor rugge på framsidan av huset, originalplantan. Den har jag delat och flyttat en bit av till terassen.


I den andra terassen växer en gul ginst och mer kuddflox. Den är så underbart vacker. Den vänstra av dem verkar lite missnöjd. Vet inte varför den är lite tunnare än sin kompis, de är planterade samtidigt. Kanske är det schersminen ovan som stör. I övre terassen till höger har jag medvetet låtit rödklövern komma ner. Mamma älskar rödklöver, därför får den bo kvar i rabatten.

 Man ser tre decimetersgräset framför  plattorna. 

Till höger om terassen har jag mitt jordlager, gömt bakom en helt underbar syrén och en bit staket. Perfekt plats.


Närbild på syrenen, den doftar ljuvligt och har stora klasar med blommor.

På framsidan står hortensian kvar och spretar. Den kommer att flyttas i höst, för att ge plats åt en ny pion.

Grannens fina Ginnalalönn (jag tror i alla fall att det är en sådan)ynglar av sig i mina rabatter. Innan har jag rivit upp dem och kastat, men nu tänkte jag skulle se om de ville trivas i en kruka i stället. 


 Köpte en potatiskruka och satte tre potatisar. Nu har en börjat titta upp. Var lite orolig att jag satt den i för tung jord, så jag blandade i lite sten. Men kanske kanske kan det fungera.

Till sist...



lördag 25 maj 2019

Nyuppkommet och inneboende i trädgården

Närmast i rabatten upptäckte jag nyss att två av de, på årets trädgårdsmässa inköpta rotknölar, börjat växa.
Jag har googlat och tror att jag köpt: 


Personalen vid försäljningen på mässan, kallade dem för "ormbunkar och rådjurssäkra" och jag köpte. Fråga mig inte varför... Jag hoppas de kommer att trivas och växa sig stora.


Det där "flygande tefatet" i mitten är en solcellslampa från Ica maxi. I bakgrunden kärleksört.
PÅ bilden nedan syns ett litet experiment. Jag råkade få med mig en fröboll av en klematis för ett par år sedan när jag besökte en butik. 
Sen har fröbollen legat i en ljushållare i köket. I år, 1/5,  slängde jag ner fröerna, eller det som var kvar av dem i ett par krukor. 
Tada! 
Hoppas bara nu att det är de fröerna och inte "snöfallet" av aspar som tagit sig i krukan.


Nedan syns min fågelholk som har hyresgäster. De verkar städa idag då de hängt ut lite av inredningen på vädring. 


Nedan har vi bihotellet. Även där har jag hyresgäster.

Det är lite spännande var de väljer att bo. Både holken ovan och bihotellet har hyrsegäster. De två är placerade på höger sida om fönstret på lillstugan. På vänster sida om fönstret sitter också en holk och ett bihotell. Inte lika populärt kan jag säga. 
Vakant!
Får se om jag kan placera om så det blir inflyttning där med. Jag tror dock att de inte kan sitta för nära varandra.

Det är viktigt  för mig att göra trädgården vänlig för fåglar, bin, fjärilar och humlor. Därav både holkar, bihotell och mycket växter som drar till sig insekter.
Jag försöker ju också skapa en liten sommaräng och i år har jag även sått blomfröer i några rabatter som sett lite klena ut. T ex den med stjärnflocka kommer förhoppningsvis få sällskap av ängsblommor. 
Jag försöker också se till att trädgården blommar från tidig vår till sen höst. 

Nedan är ett av, få mer blommor och ge insekterna mycket mat, projekten. Ni minns rabatten rundeln som jag skrev om för några dagar sedan?
Kolla. Det gror redan!



söndag 19 maj 2019

Vårgödsling av gräsmattan.

Jag vill vara så miljövänlig som jag kan i min trädgård. 
 Jag valde därför Algomin gräsgödsel till min gräsmatta, som jag läst mig till skall innehålla alger och vara miljövänlig.
Förr om åren har jag kastat ut de små kulorna på gräsmattan, för hand. Men sen köpte jag en spridare. Det funkar bäst och blir bästa resultatet i form av jämn spridning. 


Spridaren funkar bäst om man inte köpt en påse som legat ute i regnet och sugit åt sig vatten, föresten. Det upptäckte jag då jag hällde upp påsen i spridaren.
Nedan syns årets gödsel. Fullt med klumpar som givetvis fastnar i spridaren. Spridningen tar längre tid och ger ett lite ojämnt resultat. Det ger också en irriterad "trädgårdsarbetare".


Såhär ser det ut i gräsmattan när jag knallat runt. Varv efter varv. 
Ett ganska bra resultat ändå. Nu väntar vi in lite regn så gödslet smälter ner i gräsmattan och gör nytta.


Jag tog en liten paus i spridandet. Det är väldigt kvavt i kväll. Blev varmt och pauser är viktiga. Passade på att plåta trädgården åt ena hållet från min sittplats.


Fotade åt andra hållet med, lika bäst och sen blev ju pausen lite längre i och med fotandet. Pratade med trevliga grannar som hittade årets första, men säkert inte sista, mördarsniglar.


Pauser är som sagt bra. Hur skulle jag annars kunna se och njuta av dessa tjusiga skruvade blad som syns på bilden nedan.
 Återkommer sen till vad det är. Ni kommer ihåg, jag kastade ju alla påsar utan att föra in vad de innehöll för lökar, i komihågväxterna-appen Gardenize. Får se när det blommar sen om jag kan komma på vad det är. Jag gillar Allium, kan det ha varit det som hamnade där? 


Spridaren ser ut såhär föresten, funkar jättebra och är i ganska bekväm höjd. Så jag slipper gå omkring och huka mig.


Sen hann jag också se detta glädjespridande alster i rabatten. En pionrot som ger frukt för första gången i år. Har ingen som helst aning om vad för sort. 


Till sist får  ni njuta av en bild jag tog igår i den fantastiska staden Trosa.



lördag 18 maj 2019

Nytt projekt- kasta ut gamla fröer


Det här är vår rabatt med buskar. Vi kallar den rundeln.
Det är en originalrabatt som jag egentligen aldrig gjort något med, förutom klippt ner spirean som står där. Nån gång har vi lagt på täckbark. Nästan mitt rundeln i finns en rönn. Den har kommit upp av sig själv ur stubben av ett gammalt träd som stått där innan. 


Spirean är mörkt rosa -ish och älskas av humlor. 
Men rabatten är lite tråkig. När den var som störst var den vacker, men undertill i skuggan bodde alla storätande mördarsniglar. Samt grannens katt som låg på lur för att fånga och käka upp "mina fåglar".  För trädet använder jag som fågelmatarträd. Har ju satt upp holkar på lillstugan, vill göra miljön gynsam för fåglarna och matar med nötter och solrosfrön.

I år tänkte jag att jag måste så något mer i rundeln. Den är lite trist. Så jord inhandlades till ett bra pris i vår lokala Coop-butik. Sedan var det bara att inventera min frölåda på fröer som kunde passa. Hittade några torra gamla fröer i ett kuvert som jag skrivit kungsängslilja på.
Det blir fint (kanske) i vår, om det är liv i fröerna.
Men jag ville ju ha nåt mer där, ner i lådan igen.
Kolla där ja, ett jättekuvert med frö till Rosenskära
Blir perfekt, kanske, eventuellt.
Ja, ja. Det blir ju inga vackra blommor när fröerna ligger i lådan.
Friskt vågat, en massa vunnet...
Återkommer med bild på rabatten lite senare.


Närbild på en av mina trädgårdsmedhjälpare. 



torsdag 16 maj 2019

Det spirar

"Mini-ängens" sådda frön har börjat titta upp. Dessvärre upptäckte jag att den fröblandning jag köpt från Granngården innehåller gräsfrön. Attans, DET vill jag ju verkligen inte ha i sommarängen. 
Blir till att dra upp om de kommer före blomfröna.


Lillstugans rabatt har också börjat bli grönare. Här finns det en stor blandning av fröer; tagetes, ringblomma, prästkrage, honungsfacelia, blåklint vallmo, pionvallmo, lin m.fl...
Jag har glömt allt jag slängde ut. Rensade lite i "frölådan" och kastade ut en massa frön.
Nu hoppas jag bara att mördarsniglarna håller sig borta. De kan rensa en rabatt på grönt på nolltid.


Jag gissar att detta är pionvallmo. De fröerna är så små att det är omöjligt att fördela ut en och en. Ni ser så tätt de sitter, jag "lovar" det var meningen att de skulle sås så. Eller inte 😋


Alpklematisen har så otroligt mycket knoppar. Den verkar sprida sig lätt, gissar att det kan vara fåglarna som hjälper till. Har från början haft den på södersidan av huset. Där ser jag i häcken mot grannen en massa dotterplantor av klematisen. 


När jag fotade kom en humla surrande, den verkar försöka "bryta sig in" i knoppen. Förhoppningsvis slår knopparna ut inom en snar framtid så humlan slipper jobba så hårt för sitt käk.


Men kolla terassen! Det börjar skifta i rosa på de nedre terassdelarna. I de övre sitter från vänster Bergenia, schersmin, forsythia, schersmin, sibirisk ärtbuske/häckkaragan, sedan en förmodad pärlrönn och till sist en kattkissluktande enliknande sak, kanske kryp-En.
Den övre terassen är det en duktig tidigare husägare som anlagt. Den ligger i full sol och backen består till 95 procent av bara sand. Jag har inte förändrat så mycket i den. Jag har flyttat dit kryp-Enen från en annan rabatt, samt forsythian och sen har jag planterat en av schersminerna.


I de nedre terasserna, som jag anlade för ett par år sedan, har jag planterat,  mossflox och orange daglilja. I den bortre mossflox och en gul ginst. Det är svårt att få blommor att överleva i torkan.


Här är början på terassen, längst till vänster. Dit har jag flyttat den fantastiska plymspirean, den trivs som bara den. Där satt från början rabarber och bakom upp i backen var det ett jordgubbsland. Det blev inte många jordgubbar där tyvärr. 
Det är oerhört svårt att hålla bort gräset som växer ner i rabatten. Har försökt sätta iris, de syns lite till vänster, sen sitter det en stackars rosa spirea där samt lupiner. Inget lätt ställe att odla något på. Är oerhört torrt och det bor många skogsmyror i backen. De är ettriga de. Nyps som attan.


Kolla en besökare i blomsterängsrabatten, nässelfjäril tror jag det är. 


Till sist en bild på hacke Hackspett som tar för sig av solrosfröna.


lördag 11 maj 2019

Statusrapport i rabatten och en ny bekantskap.

Jag skulle ut och och fotografera blommorna i trädgården, men grannens katt smög upp bakifrån och ställde sig i vägen. Efter lite kel, var han nöjd och jag fick jag börja plåta. 


Här är de fantastiska blommorna jag ville fotografera när katten avbröt. Underbara gullvivor och pärlhyacint. Vilka fantastiska färger gullvivorna har. Vilken variation.


I bakgrunden står pionen Karl Rosenfeldt, den har verkligen kommit upp långt de senaste dagarna.


Nedan syns pionen Maxima festiva. Den kommer bli magnifik i år. Jag har lagt ut småsten runt pionen. Det efter att jag sett att många "pionister" rekommenderar det för att pionen inte ska få mögel.


Jag älskar mina kungsängsliljor, Upplands landskapsblomma. Jag började med ett handfull lila och nu har de spridit sig bra i rabatten. Nedan syns några av mina vita varianter. Jag har däremot inte planterat dem utan har planterat lilarutiga vanliga. Dessa  vita har kommit upp ändå.


På bilden nedan syns det snygga rutmönstret på blomman. På stjälken närmast kameran sitter det två blommor på samma stjälk. Så vackra.


Nu börjar den bli gulare. Gulltöreln har en så fantastisk färg.


Flocktulpan, Tulipa tarda blommar nu, trots kylan....


...blommar gör också den här alldeles bedårande röd/gula tulpanen.


Något som inte blommar än är min buskpion High noon. Här är en av knopparna.


Kolla dessa, de är så vackra. Färgkombinationen  "bara blev" alldeles av sig självt. Jag gillar bäst när jag inte behöver hålla på alltför mycket utan rabatten sköter sig själv.


Nedan syns vad korta några av blommorna är, stjälken är i det närmaste obefintlig och de når knappt upp ur bladrosetten.


Sen måste jag bara visa en ny bekantskap jag gjorde idag när mina vänner kom på besök och överlämnade en...
...Tulpan pelargon som heter "Pink Pandora", helt otroligt vacker.

Tack mina fina vänner! 💖