onsdag 1 maj 2019

Gult i rabatten...

Första maj idag och jag har varit ute och rensat maskrosor ifrån ställen jag inte önskar ha dem. De sprider sig lätt. Bladen är visserligen kalas för marsvinen, men maskrosor som sprider sig ohämmat är något jag helst slipper.
 Maskrosor är ena riktiga överlevare. De tar sig upp varthelst de kan och fort går det. Från ena dagen till den andre kan det helt plötsligt vara översållat med maskrosor. Såhär på våren sparar jag några till våra pollinerare, men jag försöker ändå hålla efter dem lite.  Här har en trängt sig upp mellan plattorna och rabattstenarna, det tillsammans med ett par pärlhyacinter som tänkte det var roligare utanför rabatten istället för i den.
Jag sparar som sagt dessa så länge, så humlor och bin kan kalasa men sen ryker de, innan de fröar av sig.
😇
Mera gult och lite rött. Gullvivor som jag så snällt fått av en tjej som hade dessa i rabatten. Gullvivor sprider sig också lätt, men är fantastiskt vackra. Jag har gula, röd/gula och orangea. 
Minns att min farmor ofta plockade en jättebukett med gullvivor och hade på bordet i sommarstugan, när jag var barn nån gång på -70 talet.
Mer gult i form av en tulpan som rådjuren missat när de gjort sina nattliga raider.  De går fram som en dammsugare i rabatterna. Trots att jag försökt berätta för dem att grannen har många fler blommor... 
Eller hur Stig?! 😉😇
Jag misstänker starkt att rådjuren läser bloggen, så i morgon.... 
Ingen tulipan kvar. Men nu har jag i alla fall bildbevis på att den var gul och att den stod i rabatten.
Nedan syns lite Gulltörel. Den har inte slagit ut än så färgen är mer lime än gul. Den är helt fantastiskt vacker med sin gulgröna färg. Och lättskött, det gillar jag. Den dök upp i trädgården rätt var det var, efter jag först tagit bort en av häckplantorna samt kraftigt beskurit restan av häcken på bredden. Misstänker att den suttit där hela tiden, men dolts av grenverket. Jag gillar den i alla fall så mycket att jag köpt en till och planterat den i samma rabatt.
Nedan syns knopparna på min flocktulpan Tulipa tarda. Den kom med huset och blommar i en stor rugge lika troget varje år. 
 På bilden nedan syns den när den blommade förra året. Jag använder appen Gardenize för att hålla reda på alla mina blommor i trädgården. Appen envisas med att lägga till sin signatur på bilderna. Men bilden är min, blommorna likaså. 
Här nedan kikar tre gulsippor fram bakom bladen till allium. Allium blommar senare i vår/försommar. Gulsipporna kommer från en liten rot jag lyckades gräva upp ur gräsmattan när mina svärföräldrar flyttade från sitt hus. Jag vårdar dem ömt och tänker på mina fantastiska, nu bortgångna, svärföräldrar varje gång jag ser blommorna. 💕
Nedan har vi årets vårnyhet i trädgården. Min älskade mamma fixade dessa vackra vintergäck åt mig i år. Visst är de vackra?! Tack mamma, Jag älskar dig! 
💖
På bilden nedan syns en ensam liten gul krokus som hukar i rabatten på baksidan. Hukar gör den för att slippa bli sallad när rådjuren kommer. Den är ensam kvar då dennes kompisar redan gått åt... 
😥
Men jag står ut med rådjurens raider tills de tar nåt jag verkligen inte vill ska bli mat. Då plockar jag fram trico garden och sprayar på växterna som klarat sig. Jag vet, lite sent, men bättre sent än aldrig...
Sist och verkligen inte minst har vi forsythian som en annan granne skulle göra sig av med. Jag tog tacksamt emot den. Så vacker.

I sommar kommer flera gula fantastiska blommor blomma i trädgården. Älskar dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar