Rabatterna...

När vi flyttade hit för ca 15 år sedan fanns det några rabatter. I dem stod det mest buskar (spireor av olika sorter).  Det var fint, men jag som älskar pioner och blommor ville gärna plantera sådana.
Jag har inte planerat mina rabatter. Mer "trial and error". Har jag haft en lucka har jag satt något jag tycker om, på den tomma platsen. Efteråt har jag upptäckt om att den blir för hög, eller att den inte passar där eller... Då är det bara att flytta den. Trädgården inte direkt en välansad slottsträdgård, men vi gillar den i alla fall.  Den är vår oas och avkoppling. 

Jag börjar med att skriva om rabatten vi kallar för Kökstriangeln. 
Den har fått namn efter att den är formad som en triangel.
Det är den rabatt som man ser först, den ligger nämligen på framsidan. Det är svårt att missa den eftersom trädgårdsgången mot entrédörren går bredvid. Rabatten har morgonsol och sedan sol största delen av dagen, runt 17 ligger den i skugga.  När vi flyttade in upptogs  rabatten till största delen av barrväxter planterade i grupp. Jag gillar mer perenna blommor som ger nektar till våra insekter. 


Den rabatten blev alltså mitt första trädgårdsprojekt. 
Vi började med att byta ut stenarna kring rabatten. Där fanns knäcksten, men den tillät inte att fylla mer jord pga att den var så låg, sen ville vi ha något eget,  dvs sätta egen prägel på framsidan så vi bytte mursten där och utmed häcken mot brevlådan.
Jag har fyllt på kökstriangeln med växter under åren.  Jag har fått endel, flyttat andra från andra rabatter, köpt nya och t o m frösått några. Här finns bondpion, luktpion röd och vit, lavendel, liljor, iris, en rosa ros grannen förärat mig med, flox, kärleksört, salvia, allium, liljekonvalj och en gigantisk blå hortensia.
Några växter trivs medan andra tydligt visar att de inte hamnat på rätt plats. Jag har misslyckats med att få saker att växa under åren, bland annat har jag satt hundratals tulpanlökar i den rabatten under åren. Jag undrar fortfarande var de tar vägen?! För det är inte många som kommer upp på vårkanten.







Vid brevlådan  fanns en rabatt.
Den skuggas av en stor vit syren, ramas in av häck på tre sidor och gräsmatta på den fjärde. Här stod lite lila aster som alltid var vit av mjöldagg samt en liten bondpion, när vi flyttade in. På våren året efter inflytt dök det upp 2 ruggar med gul flocktulpan, inne i häcken. Jag fick ansa lite så de skulle komma fram i ljuset.
Flocktulpan (Tulipa tarda)

I rabatten har jag planterat flera krukrosor jag fått under åren, samt salvia, akleja (röd/rosa samt röd/gul), prästkrage, iris, kärleksört, allium, gulltörel,

Förstukvisten
På framsidan finns en liten rabatt till. När vi flyttade in stod här 2 stora spireor klippta till bollar, de fick flytta på sig. Jag planterade en trädpion/buskpion där. Sen hade jag en snäll granne som gav mig en bit av dennes daglilja.
Båda planterades jämte varandra. De verkar trivas bra tillsammans.
Pionen är en gul, svagt doftande fantastisk skapelse. 
Enligt experter på pioner heter den: Paeonia suffruticosa "Hinun" (eller High noon)


Dagliljan är brunröd och heter Hemerocalis fulva.

I krukan står en vanlig rönn jag räddat när en lekplats i närheten rensades på ogräs.

Rabatten vid Lillstugan...


...är lite av ett experiment. Där satt tre rosa spirea.  Jag har sparat en av dem och flyttat dit en Klematis, (alpina) som trivs fantastiskt bra.
2018 flyttade jag dit en blå riddarsporre som inte alls trivdes där den satt förut.
 Jag tror den trivs, den har dragit iväg på längden som bara attan.
2018
Bakom klematisen skymtar en bolltistel. Förra året satte jag frön jag "råkat" få med mig från en rabatt i Ytterjärna. Det stod en skottkärra där och någon hade tagit paus från att rensade ur rabatten för att kasta och jag "räddade" några frön. Efter jag satt fröerna förra våren hände det ingenting. Trodde att de inte tog sig. I år kom det dock upp något på samma plats. Det visade sig vara en bolltistel. Glad blev jag.


På lillstugan har jag satt upp två mesholkar och tre biholkar. 

Jag har kastat ut frön från en blompåse mellan klematisen och spirean. De blommade fint samma sommar och som bonus kom de tillbaka. Där är honungsfacelia, prästkrage, ringblomma, rosenskära och blåklint. Rabatten är lite vild, för jag har låtit röllekan växa upp och blomma (allt för att hjälpa våra insekter).  I rabatten har jag också planterat en Corneliaros (2019) samt, av mig, frösådda (2018) stockrosor.
Stockros 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar