måndag 29 april 2019

Nu är en underbar tid i trädgården.

Fast det känns som om det är lite tidigt med alla växter som kommit upp långt. Det är ju bara april, i alla fall en dag till 😛. Nedan syns en liten söt hyacint som jag satte ut i rabatten för ett gäng år sedan. Den blommar inte så kraftigt som den gjorde när den var inne på julen, jag har hört att de inte gör det i vilt tillstånd. Dessutom har den blivit gul.  
 Nedan syns en underbar gullviva. En fantastisk färg är det. Denna är lite högre (normalhöjd), men jag har andra som blommar i samma höjd som bladrosetten. Typ jättelåga utan stjälk. 
 Nedan är rabarbern, den har verkligen tagit fart de senaste dagarna. Den har fått lite gödsel med, det kan ju också hjälpa lite med tillväxten.
 Nu är det nära, Kejsarkronorna blommar nästan. Tyvärr var det en köldknäpp i natt och polarvindar väntas. hoppas de klarar sig. 
 Kolla vad jag hittade i en blomsteraffär på orten. Så fin! Äntligen har den fått komma ut i trädgården. Hoppas nu inte att den far iväg på egen hand ...

lördag 27 april 2019

Flera växter har anlänt med posten

Idag kom flera växter jag beställt på postorder.
Den stora lådan på bilden levererades till dörren med bud och kom från Horto green. Den innehöll ett gäng krukade solhatt Magnus, -alba samt purpurmejram.
Allt var jättefint packat, alla krukorna var individuelt invirade i tidningspapper och alla hade genomfuktats ordentligt för att klara resan. Jag är otroligt nöjd med både kvalité och leverans.
Nedan har de planterats på sin plats. Hoppas på både regn och värme så de får växa till sig.
Sedan igår har jag väntat på en klematis beställd från klematisbutiken. Den levererades till utlämningsstället uppe på byn. Jag fixade till planteringsplatsen genom att fylla på med rosjord, i väntan på att jag fått hem paketet. Måste säga att den också var otroligt väl packad och jag är så nöjd.
När jag planterat klart allt från Horto green gick jag till soptunnan för att återvinna tidningspappret. I ögonvrån såg jag att det blommade nåt blått vid terassen.
Jag gick närmare och fann denna snygga kombination.
För bergenian hade satt en rosa snygg knopp under de senaste dagarna.
 Bergenians knopp i närbild.
Nedan växer, vad jag förmodar, violer. De har aldrig växt där förut i alla fall. 

 Sådär ja, då är min nya klematis på plats.


 Täckte solhatt m fl om frosten kommer på besök på natten.


måndag 22 april 2019

Underbar utsikt....

....fast det ser himla kalt ut innan alla lövträd fått löv. När vi flyttade hit 2003  stod det en tät skog av barrträd som en vägg runt tomten. Nu är det mer öppet.


Idag tömdes trädgårdstunnan av återvinningsföretaget, för första gången sen jag fick den levererad. Nu gäller det att fylla den igen tills nästa gång de kommer. 
Har hunnit med en massa i trädgården idag. Känner dock att krafterna inte riktigt återkommit så, många pauser blev det. Tur att vi har många sittplatser i trädgården. Jag tog bl a en liten paus här vid nya sittplatsen, det efter att ha grävt ut det sista (evt) på rabatten på bilden nedan. På bilden ovan syns lillstugans trappa som också är en skön plats att sitta på. Särskilt på våren då solen ligger på större delen av dagen.


Där i slutet på rabatten kommer antagligen en klematis planteras. I rabatten nedan har det också hänt saker. En stor risig spirea har fått flytta på sig. 


Den bor numera här, i slutet på rabatten vid staketet. 


Det blev mycket plats att plantera på utmed lillstugans vägg efter flytten av spirean. I den rabatten växer redan en klematis (alpina), några små stockrosor (frösådda inne förra året), riddarsporre, en blandning av sommarblommor samt några bolltistlar. 
Jag har ju "lite" fröer sparade, så jag raidade frölådan och bestämde mig för att slänga ut en sjujäkla massa pionvallmofröer och svärmors sparade stockrosfröer. Sen tröck jag ner några lökar köpta på mässan, Natthyacint. Ska bli spännande att se om de kommer upp.
Kolla nedan, lika pedagogisk igen med att visa var de sitter....


Hittade lite nejlikefröer jag köpt på tradera. Slängde ner dem med... Hoppas något tar sig. Har lite plats över. Får raida frölådan igen. 
Sen kom jag på att jag skulle öka på min plats med sommarblommor, Min "äng". Den var väldigt liten förra året. Utökade den lite i år. Typ 1dm runt om.


Nedan syns de fröer jag sådde. Hittade storpack på Granngården. Kommer räcka länge....







lördag 20 april 2019

Flyttat rosor idag

Då har jag flyttat lite rosor. 
På framsidan har jag haft två underbart vackra Ingrid Bergman-rosor. Jag planterade dem förra året på platser jag trodde de skulle trivas på, de har blommat fint men...

Vintern har inte varit snäll emot dem. De hamnade dessutom i rabatter som vi dumpar snö i när vi skottar garageuppfarten. Den snön blir tung och nu i vår, upptäckte jag att rosorna såg lite trötta ut.


Det är nog bäst att de får flytta dit där de slipper all snödumpning.
Så, ny rabatt på baksidan, plats över... Viola. De två, av snö, misshandlade rosorna bor nu här. I nya rabatten, med hallonplantan som närmaste granne.


Planen är att de senare ska få sällskap av mina, nu inomhus planterade, dahlior.



torsdag 18 april 2019

En luftrörskatarr stör mina planer....

...men hallå, termometern visar ju 20 grader i solen. Jag behöver få ner mina, på mässan köpta, lökar så... ut i trädgården med mig. Host, host.
Jag planterar i omgångar och tar täta pauser, så orkar jag nog...

Den nya rabatten var, när jag började i förmiddags, inte riktigt klar.  Själva slutklämmen saknades. Jag har ju grävt ur den och fyllt på med både jord och gödsel, så det borde vara alldeles perfekt att plantera. Bättre än att lökarna ligger inne och ruttnar. Lökarna med Rosenstav, hamnar där, närmast spaljén. Där du ser de två vita lapparna på jorden, där planterade jag lökarna. (pedagogisk jag är) ;) 


Jag har ju snackat om att plantera hallonplantan i zinkbalja. Nope, har ångrat mig. Den står just nu där under det vita tältet mitt i rabatten. Tält får det bli eftersom vi fortfarande har många minusgrader på nätterna. Tältet blir också skydd mot den starka solen under dagtid.
Notera att rabatten fått sin slutgiltiga form på bilden nedan. Tur är väl det eftersom jag annars irriterar mig på det varje gång jag går förbi fönstret. Nu kommer jag bara att irritera mig på att portalen inte är uppe än, så jag kan gräva klar rabatten på andra sidan... Jag vet!! jag är stollig... 😝

Nedan en närbild på vad som hamnat i jorden: Rosenstav, vita och lila. Jag är så pedagogisk så. Lägger lapparna på jorden... Smart! För att få bästa(?) resultatet tog jag alla lökarna la i samma hög. Sen blandade jag ihop dem och placerade sedan ut dom uppepå jorden. Sen grävdes de ner, en efter en.  Hoppas på en riklig blomning och snygg blandning av färgerna när de blommar i sommar.


Runt hallonplantan har jag frösått lite Strandkrassing. Den har jag aldrig haft i rabatterna förr, men förstår att den är fin. Nu vet jag ju inte om mördarsniglarna också gillar späda plantor av strandkrassing. Risken finns. Borde kanske ösa ut en påse frön till så det åtminstone blir en planta i sommar. En påse= 4-5 löpmeter... 
Längst ut till höger, närmast portalen (aka brädhögen), har jag en fin plats kvar att plantera på. Jag tror, just nu, att jag ska flytta dit en befintlig planta från framsidan av huset. Hinner säkert ändra mig innan dess...

Här ligger delar av portalen på den plats den kommer att hamna på när den blir klar och ihopbygd. Fast stående då, det fattar ni säkert. Till vänster om den härifrån räknat är det fortfarande gräs på en lite plätt. Det kommer bli rabatt där med, med något som klättrar över portalen.



Jag passade på att plantera andra lökar med, här är det den solälskande Montbretia som fått sin plats. Till höger om den syns lite Irisknölar. Eller torrt krafs som var Iris förra året...

Sen hann jag med att fika, prata med våra trevliga grannar, spana på talgoxarna som inspekterar fågelholkarna, fika igen (med maken), värma mig i solen och njuta av en alldeles fantastisk dag i trädgården. Nu blir det till att steka påskens köttbullar och jag hinner säkert med en fika till. Fast inne denna gången. När solen dalar blir det himla kallt ute. 
Ha det! 

måndag 15 april 2019

Och jag som bara skulle ut och kolla om pionen börjat komma upp...

Det blåser fortfarande snålt om benen, men idag har jag varit ut en tur i trädgården. Solen sken i alla fall och det var nästan varmt.  
Var lite nyfiken på om nån av pionerna närmast lillstugan hade klarat vintern. Japp, det hade den. Hoppas så att denna blommar i år. Den ska vara rosa i färgen och jag fick den som premie då jag började prenumerera på tidningen "Allt om trädgård." Har ingen aning om vilken sort, tyvärr. 


Sedan passade jag på att plantera både solhatt (den nya) den sticker upp där bakom det torra. Titta noga, det lilla lilla gröna bladet... Det torra i förgrunden är föresten blomställningarna till solhatt Magnus.


 När jag ändå var ute tänkte jag att jag skulle nog passa på och gräva lite rabatt. Fick ner knölarna från mysterieföretaget, ni vet de där som de kallade för ormbunkar. Men som antagligen är: Trädgårdsgloxinia Incarvillea delavayi, de kommer stå där i jordhögen du ser på bilden. Tre av knölarna hade redan fått fina "ögon, så jag vet att det är liv i de tre i alla fall.


När jag ändå stod där och planterade kom jag på att jag lika gärna kunde gräva lite på den nya rabatten. Den lilla spaden duger inte till det, så in i förrådet. Jag fick vräka mig över skottkärran, studsmattan som vinterförvaras där och en presenning som också låg där.  Efter lite lirkande fick jag fram spaden. Den fastnade givetvis först i ställningarna till blomlådorna som jag har står där med. Och vattentunnan, glömde jag den.  Fullt är bara förnamnet.  Men tillslut kunde jag få fram spaden i alla fall, utan en enda svordom faktiskt. (maken fick hänga in den i förrådet sen ;)) 
Här nedan ser ni hur jag börjat gräva. Det är där till vänster om stolpen som Trädgårdsgloxinian hamnade.


Måste ta en bild i denna vinkel med. Looking good! Jag kämpade lite med att få bort grässvålen, men det gick bra. Tur att inte gräset kommit igång så långt än. 


Bäst att gräva den andra sidan med. När jag ändå håller på menar jag. 


Tog en liten paus i snålblåsten. Jösses vad kallt det är. Glömde nämna att jag skulle bara ut och kolla på pionen....  Så jag hade inte riktigt rätt kläder på mig. Fryser faktiskt fortfarande. Stenarna på gräsmattan ska markera ungefär var portalen ska stå. 


Pausade lite vid lillstugan också, innan jag gick in.




lördag 13 april 2019

En liten låda med lycka

I veckan som gick levererade en budfirma en liten låda med ren och skär lycka. Såhär ser den ut, inte mycket för världen. Men innehållet mina vänner, innehållet.
Det där som sticker upp är skyddspappret till ...... Gissa!




VÄXTER! 

Jag gissar att ni alla aldrig kunde räkna ut det! Eller jo, det gissade ni nog. Typ Detta är en trädgårdsblogg, jag lägger bara ut bilder och text om växter. Mitt stora intresse är...

Ni fattar.

Jag har i alla fall vågat mig på att beställa levande växter på nätet igen. Sist när det skedde var ju rosorna från en annan nätfirma.  Det funkade ju sådär. Grejerna kom ju, också med budfirma fram till dörren, men de var dåligt packade och lite trasiga. MEN, de mår bra nu. Ett olycksfall i arbetet gissar jag.

Har spenderat våren med att spana på nätet efter inspiration och växter. Snubblade över en sida som hade "min" hallonbuske Ruby beauty. Jag har letat runt på nätet och i fysiska plantbutiker, men nope, har inte hittat den.
Så dök den upp där på hemsidan Horto Green. Skulle jag våga beställa?

Jag lät det vara ett tag, skulle ju på mässan och tänkte mig köpa hallonbusken där, om de hade den på någon av plantskolorna som var med. Det hade de inte. 
Sen blev jag ju medlem i Pionföreningen. Där visade det sig att jag fick 10% på beställning från Horto Green AB. Dvs den hemsidan jag kikat på innan mässan. Det avgjorde saken.

En order lades tämligen omgående.

Jag beställde hallonplantan, samt årets perenn 2019, Purpurmejram och en Solhatt, Cheyenne spirit.
Jag visste inte alls hur växterna skulle skickas till mig, men det visar sig att de skickar växterna krukade.
Så lycklig. Vilka fina växter! Jag är så otroligt nöjd. Kommer absolut att beställa mer från Horto Green!

Här har vi dom, hela gänget. Välkommen till oss!

Varför beställde jag en (läs två) purpurmejram? Jag älskar ju bin, humlor och fjärilar. Jag vill göra allt jag kan för att skapa en trädgård som lockar insekter. 
Glömde jag getingar? De kan gärna vara hos någon annan tycker jag, om det inte är en bålgeting, dom gillar jag. 

Här är mina fina plantor:


Här har vi solhatten, hoppas så den tar sig i rabatten. 


Sist men inte minst får jag presentera: Hallonplantan Ruby beauty.







God Da...hlia på er.



Alltså, ni ser va? 
Lycka!

torsdag 11 april 2019

Gullande, sorgmyggor och steppdans

Det har varit ett gäng kyliga dagar här på orten. Snön har fallit och nordanvinden har tagit i så det knakar i huset. Tack och lov ligger inte snön kvar på marken, som den gör lite längre norrut.  Men rejält kylslaget har det varit och jag har i inte riktigt känt för att ta mig ut i trädgården. 
Vad har jag gjort under tiden?
Jodå jag har gullat lite med det jag har står inne i huset i väntan på varmare tider.  


Statusrapport.
  1. Agaphantus ser ut att ta sig. Båda två. 
  2. Dahlialökarna händer det ingenting med.
  3. Min lövkoja, sådd 2/4, har redan tagit sig och upp spirar med söta små stänglar.
När jag gullade som bäst upptäckte jag till min fasa att det flyttat in icke betalande ovälkomna hyresgäster! Vilka? Jo dessvärre kom det sådana där rackarns sorgmyggor med de knölar/rötter (som hade jord i sin påse), köpta på mässan!  

Knölarna/rötterna har legat i en bärkasse på golvet bredvid krukorna med Dahlia och Agapanthus, i väntan på utplantering. Som sagt mitt i gullandet tittar jag ner på "lökpåsen" och upptäckter att det är en massa sorgmyggor som svärmar runt den. -Järnvägar också🚂. Ner i påsen, lokaliserade källan till de två påsarna med Solhatt. (Köpta hos min favoritlökförsäljare 😞). Det är en svärm av flugor som kryper i påsen, men ve och fasa, de hade också tagit sig ut i själva bärkassen. När jag öppnade bärkassen for ett helt gäng sorgmyggor ut på golvet. Jag som alltid drömt om att få steppdansa testade med lite färdigheter. 💃 Dessvärre är jag inte så snabb i benen längre så några kom undan. Jag lovar att det var många och vad värre var, några har tagit sig ner i mina andra krukor. 😳
Kriget har börjat.

Steg ett blev att ta ut alltihopa på altanen och kontrollera "roten till det onda" 😁. Jag öppnade påsen och märkte direkt att flugorna hade haft en riktig härlig tid. För av 6 knölar (3 i varje påse) fanns det bara 3 kvar att plantera, samt  rest av nåt ruttet.  Två knölar/rötter var spårlöst borta. Vad göra? Plantera ute är nog bäst. Jag valde ut en plats för nerplantering och planterade de som verkade leva.
Dyra blommor blev det, betala för två påsar och få en påse att plantera. Samt att mina andra älskade växter drabbas av sorgmyggans framfart. Ingen bra deal. 

Sen blev det till att googla på lösningar.

Jag vet att det finns någon sorts gula klisterremsor att lägga i krukan. Hittade dem på Wexthuset. Beställde genast hem.  
Jag hann inte ens sätta den första i krukan innan en hyresgäst satte sig där. Huvva. 



Nästa steg blir att beställa nematoder. Dyra nematoder, vojne, vojne. 








lördag 6 april 2019

Vilken fantastisk aprildag

Dags för lite vårrensning i trädgården. Nedan syns min nya bästa kompis, en trädgårdstunna levererad av kommunens återvinningsavdelning.
Jag har aldrig själv haft en, har samlat allt rens i säckar och kört till tippen. Detta känns helt klart bättre. Mindre plastpåsar och bilåka.


Jag passade på att plantera lite också. Solrosfrö. Hade beställt röda från Wexthuset.  Just denna heter "red sun" och blir ungefär 1,80 höga.

 '

Nedan syns platsen för planteringen, förra året planterade jag solhatt där, den har i år fått ny plats.



Sen var det dags att klippa och klippa och klippa. Ja jag avbröt givetvis ofta för lite kaffe på lillstugans trapp. Idag hade jag dessutom härligt fikasällskap av maken.
Nedan har jag börjat tackla min stora plymspirea. En vass häcksax gör jobbet lätt. Sedan klippte jag ner spröten i mindre bitar, för den skulle få plats i återvinningskärlet.


Det enda negativa med tunnan är att den saknar "framhjul", det finns det på soptunnorna av samma storlek, de blir lättare att köra med framhjul. När jag tänker efter finns det säkert ett bra skäl till att bara ha två hjul, som att den kanske fastnar i gräset eller så. Tyckte bara att det var bökigt att tippa upp den på två hjul för att köra.


Halva klart och jag upptäcker att det redan kikar upp nya ämnen till ny planta. 


Kolla, det händer något där under det torra.


Färdig!


Det blev ganska fullt i tunnan, har fyllt mer än halva redan.