torsdag 30 augusti 2018

Skärmväggar...


Projekt ny sittplats i trädgården fortskrider. Det tar tid, men vem har bråttom.
Måste prova om stolarna passar. :) 
Ännu har vi inte monterat ihop den fina rosenbågen, men markspjut och stolpar är inhandlat. En skärmvägg är också beställd.

På poolsidan köpte vi dessa skärmar från Bauhaus.  Det var ett bra pris på nätet, 399 kr inkl frakt, vilket var billigare än i butiken.  Dessutom fick vi fina (gratis) lastpallar att lägga både sten och jordsäckar på ;)
När det gäller nya sittplatsen ville vi,  för att på ett sätt knyta ihop platserna, ha likadana skärmar som vi redan har vid altanen.  Vi fick först googla lite för att se vad det var för något vi hade monterat där. Visade sig vara en rejält mycket dyrare skärm.  Jabo Exclusive Atalante... Jojo, fint ska det va´. Den rackarn kostar tydligen 4 gånger mer än den vi har monterat vid poolen. 😲

Vi beställde i alla fall skärmen och inväntade leverans. 🚛 Leveransen skedde i måndags.  Fel skärm. Vi fick den som var 180 cm hög, inte 120 som vi ville.
Efter samtal och mail fick vi besked om att vi skulle få en ny skärm levererat. Den kommer snart hoppas vi, företaget som vi beställde av var i alla fall mycket tillmötesgående.

I går fick vi dessutom beskedet att vi får behålla den felaktigt levererade skärmen.

Så nu måste jag ju komma på ett nytt projekt, få se nu... Var ska vi ställa den...

Jag är i alla fall väldigt förvånad att man inte vill ha tillbaka en så dyr produkt. Alla jag pratat med säger att det antagligen kostar mer att frakta tillbaka den än att låta oss behålla den.

Så för att citera en gammal arbetskamrat, när han käkade av mitt godis på jobbet: "Gratis är gott"...

Så tack JABO för den fina skärmen, jag lovar ta väl hand om den. 💗





söndag 19 augusti 2018

Att flytta en buske...eller två

Ibland är det bara att köra.

Har en Forsythiabuske som står himla fel för att jag ska kunna utnyttja utrymmet till det jag vill.
Det värsta är att busken är hög som attan, dessutom har den rötter som väl etablerat sig på platsen.


Här står den mitt i platsen där jag vill ha ett nytt "rum" i trädgården.
Efter mycket velande om var vi ska flytta den bestämde vi att den skulle få stå i terassen på södersidan.  Där stod redan en gul ginst som inhandlats i våras.

Sagt och gjort Ginsten flyttades till ny plats, en jättegrop grävdes där den stått. Hittade lite rötter från en gammal pion som verkade vara ok. Flyttade dem med till ny plats.
Sen tog jag tag i grävandet för att lossa både stora och små rötter. Jösses så tungt.
Jag var dock mest envis av oss två...
Fram med skottkärran och jag är glad att vi köpte en från Hörby bruk, en skottkärra med två hjul och en hel båge till handtag. Den är så mycket stadigare och stod still medan jag drog den mycket ovilliga busken upp på kärran.
Här står Forsythian på sin nya plats. Nu hoppas jag den överlever. Det har fått 5-6 kannor med vatten. Då återstår bara att få bort hålet med öppen jord i gräsmattan. Jag har sparat grästovor från Poolsideprojektet. Dessvärre var de inte så många så det skulle täcka ytan.
Stort hål blev det.
Här har jag trampat till jorden i hålet. Dags att hämta lite grästovor.


Här har vi lagt ut grästovorna som blev över från poolside, de har gulnat lite men kommer säkert att ta sig. Det gröna friska gräset hämtade jag från överväxta stenplattor i gräsmattan. Förhoppningsvis tar de sig också.
Här sitter ginsten som fick flytta på sig till förmån för Forsythian. På denna plats stod en stackars daglilja som inte verkade trivas. Den fick flytta ihop med sin kompis daglilja i andra terassen, som syns på bilden nedanför Forsythian där den står på sin nya plats.

Utflykt till Nora trädgård via Utflyktsvägen

Idag har jag varit på utflykt till Nora trädgård i närheten av Vagnhärad/ Trosa.


Åh så underbart det är att vandra runt och titta på alla olika växter och insekter, här nedan en fjäril.


Jag var ute efter höstflox för att pigga upp en rabatt som inte har en enda blommande växt nu. Det ser lite tråkigt ut så flox blir en perfekt växt att fylla den med.

Vi åkte en alldeles fantastiskt vacker vägsträcka dit. Den kallas Utflyktsvägen och är en vägsträcka som bjuder på fantastiska vyer. Utmed vägen kan man stanna vid fina caféer, gårdsbutiker och restauranger. I Järna finns t ex  Saltå kvarn som har butiksförsäljning av deras olika produkter och nybakat bröd samt Saltå kafé med ett gott urval av fikabröd och fantastisk utomhusmiljö att sitta och fika i.


Sedan har vi Ytterjärna med Robygge, Kulturhuset, Nibble
Man kan stanna till och handla lite viltkött på De Vilda  eller besöka Tullgarns slott eller bara njuta av den fantastiskt vackra vägsträckan. Rekommenderas varmt om du har vägarna förbi, sväng av E4 an vid Järna och njut av den vackra landsbygden när du åker söderut mot Trosa.

Åter till dagens uppdrag. Handla flox. Jag hittade flox i flera olika färger,  fyra av dem fick följa med hem.  Hade ett sådant fantastiskt sällskap med i bilen som gjorde att jag fick fyra för priset av två. Varmt tack för blommorna. 💖
De färger som fick följa med hem var: Vit, Ceriserosa, ljust rosa med en mörkare rosa fläck i mitten samt mörkt rosa med en ljusare mittfläck.

Ok jag erkänner, det "råkade" slinka med ett par saker till. Det lila spretiga som sticker upp ur påsen är en Anisört, Anisisop. Den är älskad av både humlor, fjärilar och bin och då kommer den passa alldeles utmärkt i min trädgård.

Sedan hittade jag detta otroligt snygga trädgårdsspjut från Eldgarden. Vildmorot heter den tydligen. 

lördag 18 augusti 2018

Samla fröer

Här är min snygga låda från IKEA.
I plåt för att inte skogsmössen ska kalasa på mina sparade fröer.

I lådan har jag samlat lite fröer från trädgården, några  fröer har jag fått från vänner. Några av fröerna är verkligen gamla undrar om de fungerar?!
Tänkte försöka så några av dem nästa år.
I år har jag samlat  fröer från Surfinan  som jag har i blomlådan. Den har jag aldrig testat att fröså förut.

I år tänkte jag ta fröer från ringblomma, rosenskära (som är sådd från fröer tagna förra sommaren). Jag har tagit kapslar från pionvallmon.
Sen har jag tagit utblommade blommor där fröer börjat bildas och kastat ut i slänten där jag ska försöka fixa en sommaräng.




Jag samlar fröerna i både kuvert och papperspåsar.

Gick en sväng i trädgården i kväll

Det är endel växter som blommar såhär på sensommaren.  Så härligt att se att växterna inte bara överlevt sommaren, några tar ett omtag och blommar igen.

Några blommar för första gången, helt nya växter i trädgården är Ingrid Bergman rosen och de vita och lila Rosenstavarna samt min lilla ljuslila buddleija och solhatt.  Sen blommar floxen, vit och rosa som flyttade in förra året.  Några blommor har fått för sig att blomma om såsom aklejan, prästkragen, luktärten. Sen har vi tomaterna, de rangliga som börjar mogna.
Hortensian har växt sig stor, men inga blommor synliga och snart är det dags för den senblommande kärleksörten att blomma, den har  börjat skifta i rosa nu.

Akleja

Buddleja

Solhall 
Vit och lila rosenstav

Ingrid Bergman

Luktärt (utan doft)

Luktärt (med doft)

Rangliga tomater

Vit höstflox (phlox)

Rosa höstflox (phlox)

Ingrid Bergmanros  som samsas med Hortensia

Kärleksört

fredag 17 augusti 2018

Poolside. Sista väggen på plats

Måste säga att vi är nöjda med resultatet. 

Jo jag vet att poolen saknas. Den har fått höstlov eller vinteride efter att poolskyddet bestämt sig för att ge upp och släppt ifrån sig en massa blå små bitar i vattnet.
Inget kul att bada i och omöjligt att fiska upp.
Man kan ju iofs låtsas att det blå skyddet mot att grannens katt använder sanden som toalett är pool, för regnvattnet gör dig lite blöt om du lägger sig där ;).


Tagit tag i en långliggare...

Ni vet de där småsakerna som irriterar en varje gång man går förbi eller ser dem?!
Jag har ett gäng sånna i trädgården. Inget akut eller nåt man måste ta tag i direkt. Men lik förbenat stör det öga och sinne varje gång jag ser dem.

Igår tog jag tag i projekt "flytta plattor". Dessa 5 gångplattor hade hamnat för nära rabatten till höger. De låg såpass nära rabatten att man aldrig gick på dem.

Har vi gångplattor i gräset ska vi väl gå på dem tänkte jag... typ varje gång jag gick ut i trädgården, innan jag igår grävde upp dem och flyttade ut dem en bit.

Arbetsgången?

Hämta spaden från boden, börja försöka få upp plattorna som satt som berget, vilket är skumt då de trots torkan under sommaren blivit rejält överväxta av gräset. Det visar på en himla växtkraft hos gräs, eftersom jag varje sommar rensar bort gräset och tar fram plattorna igen.

Sen la jag ut plattorna på gräset ungefär där jag ville ha dem,  inspekterade och flyttade runt dem ett gäng gånger.

Tog lite kaffe, gick tillbaka, flyttade dem igen.  Bestämde mig att de låg där de skulle vara. Tog spaden och tryckte ner den runt första plattan närmast studsmattan,  för att skära upp grässvålen.

Sen var det bara att skala av gräset. Den gräsplätten som jag gräver upp lägger jag sedan i de gamla hålen efter där plattorna låg innan.

Sen gör jag samma med nästa och nästa och nästa.

Efter ett gäng pauser, lite svärande över en geting som skulle vara med i jorden där jag grävde samt mycket svärande och ensidigt snack (läs skälla på) en fluga som envisades med att flyga in i öronen och näsan blev jag klar.

Riktigt trött var jag. Men nöjd över att jag äntligen tog tag i plattflytten,

Sen återstod lite småfix och städning.

Som tur var så tog maken över och fixade det. Tur jag har honom.💏

söndag 12 augusti 2018

Lite tankar om ...väder, växter, projekt och sommaren 2018

Äntligen har temperaturerna börjat återgå till det normala. Fast det känns nästan ute kallt nu, när man jämför med den hetta vi haft.
Det är stora temperaturskillnader där sommarens första månader bjudit på tropiska nätter och riktigt jobbigt varma dagar.
Sommaren har gått in i sin sista månad och sommaren sammanfattar jag redan nu som....väntan! 🔆

Jag upplever att jag har väntat hela sommaren.  Väntat på regn, på svalare temperaturer, att få pyssla med blommorna, njuta av utemiljön, sitta i trädgården och fika, jobba med saker ute som planerats.

I och med det svalare vädret kan jag äntligen utnyttja dagarna till att utföra alla planer som samlar runt i huvudet. Det är stressande att inte kunna börja jobba med det man planerar, samtidigt som det är bra att man inte springer iväg och agerar på första tanken. Idéerna får "ligga till sig" lite.

Vi har äntligen fått möjlighet att sätta sommarens planerade utejobb i verket. Det har varit superjobbigt att gå runt och vilja göra saker ute, men inte kunna pga att utetemperaturerna tangerat 35°nästan varje dag. När det väl regnade mattades värmen av och tyvärr byttes den torra värmen mot en läskig fuktig värme. Lagom är bäst tycker jag.
Nu är det bara att köra, igår sjösattes projekt "Minska insyn vid poolside"

Jag har ett lite andra projekt på gång (i alla fall i huvudet 👷).  Det kommer bli flytt av blommor som står på platser som inte är rätt.
Jag planerar också inför säsongen 2019 genom att se i rabatterna vad som blommat, hur länge och när de blommat. Vill ju ha rabatter som ger glädje hela säsongen. Från tidig vår till sen höst.
lökar och andra "godsaker" är redan beställda från bulbs.se. 
Denna fantastiska Kejsarkrona ska få flytta in i trädgården tillsammans med en gul kollega.

Hur upplever jag att växterna klarat värmen i sommar då?
Jag upplever att många av växterna är mindre än jag är van vid. Givetvis finns det undantag och några är större än vanligt. Blomlådorna t ex de är inte alls lika prunkande som de brukar vara. Luktpionerna har inte heller blivit så stora. Däremot har buskpionen växt som attan och t o m blommat om. Lavendeln har också trivts i värmen. Liksom de nya vackra rosorna Ingrid Bergman samt min rosa ros som jag gissar är en Queen Elizabeth.

Jag sådde tomater i våras genom att dela en köpetomat i 4 delar. De tomatplantorna är taniga och höga. De har inte gett så mycket tomater. Gurka har jag frösått och de har gett en mycket liten skörd. Dillen gick i blom riktigt tidigt, så inga dillkronor till kräftorna här inte.

På det stora hela får man vara nöjd att så mycket har överlevt torkan. T o m gräset som jag trodde var helkört har återhämtat sig bra. Däremot har jag fortfarande stora bruna fläckar där gräset ser ut att ha dött ut helt. Vi får se om jag måste så nytt där.


Slutorden får bli: Lagom är bäst. ;)

Ha det fint!







lördag 11 augusti 2018

Dagens projekt. Poolside

Rörigt.  Arbete pågår...
Jösses vad vi slitit idag. Vi är inte färdiga än då vi har mer planer för området. Som synes är häcken mot grannen inte mycket att hänga i julgranen, dessutom skjuter den iväg en himla massa frön under senare delen av sommaren. Det mesta hamnar i poolen. Jag tror inte buskarna är menade att vara häck för särskilt tät är den inte.

Området är  i alla fall "Poolside", där vi de senaste åren ställt upp en rampool, ovanpåpool. Poolside föresten, låter riktigt flashigt. Men är ett sätt att utnyttja en yta som var bara gräs, möjligen bilparkering sommartid när vi flyttade till huset.
Den allra första poolen fick vi vänligen av grannen som byggde egen nedsänkt pool. Galet skönt att bada den sommaren. Tyvärr blev inte deras nergrävda pool färdig under sommaren, så lite dåligt samvete hade man när vi låg och plaskade och de inte hade nåt att bada i.
Med åren har området ändrat utseende, däremot har vi alltid haft , som vi uppfattar, full insyn från gatan. Så i år har vi beslutat att sätta upp skärmar för att hindra insyn från gatan. Vi har samtidigt passat på att flytta soptunnorna som stått behändigt nära för att lägga poolöverdraget på (dessvärre så blev de utsikt från poolside). Nu hamnar de utanför skärmväggen och blir lättare att få ut till gatan när sopbilen kommer.
För att bredda platsen där soptunnorna står har vi har lagt ner 4 nya plattor. Sedan flyttades en av skärmarna från hörnan på huset längre in. Lastpallarna där skärmvägg nummer två levererades på kunde vi återvinna för att lägga jord och stenplattor på. Så idag har vi burit sten, monterat upp två skärmar, monterat ner en skärm, slagit ner nya spjut i marken och tagit upp ett som var felplacerat. Mycket stel kropp i kväll.
Efter vi blev klara beslutade vi att vi behöver en skärmvägg till för att få till mer avskildhet.
Kommer beställa en från Bauhaus i morgon.
Från utsidan.
Från insidan



tisdag 7 augusti 2018

Kan det vara en grävling?! // It´s a badger...// edit 12 aug

 Vår granne har en katt, katten gillar att käka vilda fåglar i trädgården, tyvärr i min.
Även ekorre slinker ner, har jag sett. Jag har matat fåglarna i år även under sommaren och det är för katten riktigt kul att ligga på lur och kasta sig över fåglarna som käkar frö. Jag tycker det är mindre roligt och jag gör allt jag kan för att han inte ska komma in i rundeln med buskar under fågelmataren. Han ser det förmodligen som ett " smörgåsbord" där jag serverar lite mumsiga sparvar.

Vi har klätt in rundeln i hönsnät och fäst nätet i marken med tältpinnar, sen har vi lutat stenplattor mot nätet där ingångarna varit.

Nu har kisse semester och åkt bort med ägaren .

Då upptäcker jag att nån har tagit sig in i rundeln i alla fall.

Denne har grävt på de ställen den tagit sig in tidigare, men inte lyckats. Plattorna har varit omkullvälta ibland, men inget nytt ingångshål. Förrän nu...



Igår hade ett nytt hål i hönsnätet har tagits upp av djuret, som  bevisligen inte är grannens katt (sorry katten).

Jag gissar att det är grävling som tagit sig in för att gräva och leta humlebon. Vi har haft grävling i området tidigare.


EDIT 12/8
*Det är en grävling. Maken såg den häromkvällen när den kalasade på grannens nedfallna plommon.

Här har den grävt men inte lyckats.
Nån har grävt sig in under lillstugan där humleboet finns/fanns?

söndag 5 augusti 2018

Blomkrabbspindel

Ni minns säkert dramat på solrosen häromdagen.

Låt mig presentera Fru Krabbspindel (jag tror det är en Blomkrabbspindel), här parkerad på ett solrosblad. Hennes kamouflage funkar inte lika bra där mot den gröna bakgrunden. Vacker är den. Efter bilden togs gick den sidledes mot en ny blomma att jaga käk på.


Hennes kusin brukar sitta på prästkragarna och jaga, hon har en annan färg. Dessvärre trodde hon nog att hon var gul med tanke på var hon sitter. Hon borde suttit på kronbladen för att inte synas, men insekten till höger är säkert glad för misstaget.




Vill du läsa mer om småkryp finns fler sidor: T ex  Etmologi.se eller wikipedia om Blomkrabbspindel

En studie av moln


Kanske min skyddsängel, 17 juli

Månen kikar fram, 22 juli.


Är det månne en elefant?!
Moln är så häftiga. 
Jag gillar att sitta och titta på molnen, se om de föreställer olika saker. 
Det är rogivande och vackert.
Helst skulle jag fotografera alla molnen, men jösses vad kort jag fick ta då. 😁

Igår 4 augusti  fick jag se en massa olika varianter. 
Det började med att jag såg en massa toppiga moln. Jättehöga molnpelare som drog rakt upp i himlen. Endel såg ut som mjukglass. Undertill var de helt platta, som en skiljelinje mot marken. Några av molnen var kritvita, andra såg ut som om det regnade ur dem och andra var i olika nyanser av grå.

Jag gissade att de hette Cumulusmoln, (det är det enda jag minns nämligen) 

Jag googlade lite och hamnade på SMHI´s hemsida.

De skriver så här om Cumulusmoln, eller stackmoln som de också heter: 

"Stackmolnen är typiska för våren och sommaren.  Cumulus (stackmoln) bildas ofta under vår och sommar då marken värms av solen mer än luften. De har också en markant dygnsrytm.

Många sommarmorgnar börjar med en molnfri himmel. Detta eftersom det ofta dröjer ett tag innan solen hunnit värma marken så mycket att de uppåtstigande luftbubblorna når kondensationsnivån. 

Men efterhand bildas små stackmoln (Cumulus humilis). Under dagen kan de växa till måttligt upptornade stackmoln (Cumulus mediocris) och mot eftermiddagen till kraftigt upptornade stackmoln (Cumulus congestus) eller till bymoln (Cumulonimbus). 

På kvällen, när den drivande energin från solen upphör, dunstar stackmolnen ofta snart bort.


Humilis, mediocris och congestus

Meteorologerna har alltså satt namn på stackmolnens olika tillväxtstadier. Små platta Cumulus har tillnamnet humilis och lite mer upptornade benämns mediocris.

När de blir kilometerhöga kallas de Cumulus congestus vilket kan hända framåt eftermiddagen. Dessa kan fortsätta att utvecklas till bymoln, Cumulonimbus.

Ser man ett enskilt solbelyst Cumulus congestus slås man av dess blomkålsliknande och lysande vita former. Från dessa faller ibland regn. På håll kan man då se regnet i form av fallstrimmor under molnet. (Källa: SMHI.se )"


Här ser det ut som det kommer lite regn från molnen.


Någon tittar på mig.
Så fluffigt och mjukt, Kanske lyfter en fågel (?)  upp ur molnet...
Kvällen den 22 juli, molnen ser ut som ett vattenfall.

Kolla!  En grå flygödla flyger ut ur det vita molnet .
Jag tror det är en Pteranodon.
Den 22 juli fotograferade jag denna vackra himmel.  
Vad tycker du denna ser ut som?


lördag 4 augusti 2018

Drama på solrosen- humlan och spindeln

Ibland får man följa "dramatiska" saker när man sitter och njuter i trädgården. 

Som häromdagen när jag studerade en humla som surrade runt i solrosen och samlade nektar. 

I en av solrosorna satt en blomkrabbspindel på ett kronblad och väntade på ett skrovmål. Denna spindel bygger tydligen inga nät utan fångar insekter genom att kasta sig över bytet och förlamar dem genom att injicera dem med ett gift.



Humlan närmar sig solrosen med spindeln, landar och kryper in mot det goda i mitten. Samtidigt ser jag hur spindeln sträcker ut ena benet, det kommer närmare och närmare den helt ovetande humlan....

Spindeln smeker försiktigt humlan utmed kroppen, humlan verkar inte märka något utan fortsätter obekymrat leta efter nektar.  


Spindeln märker att hen mött sin överman och drar försiktigt tillbaka sitt ben. Samtidigt kryper den ihop och gör sig liten där längst ut på kronbladet. Humlan flyger vidare till synes helt ovetande om hur nära den var att bli spindelkäk.