tisdag 31 juli 2018

Det blommar i trädgården trots värmen

Trots värme och torka har jag ändå endel växter i trädgården som blommar. Man skulle kunna tro att ingenting skulle blomma efter nästan tre månader med torka, men några av växterna trivs fantastiskt bra. Endel växter är mycket mindre i storlek än vad de brukar vara, medan andra är riktigt stora, och rikligt blommande.
Svårast har varit att få blomlådorna att överleva. Det torkar ut fort och det går blixtsnabbt att de nästan är döende av törst, trots vattning varje dag (nästan) . I rabatterna går det bättre.

Just nu blommar phlox. Jag har vita och rosa, där den vita är riktigt hög och har flera blomstänglar. Den rosa är bara en stängel på och den är bara en tredjedel i höjd jämfört med den vita.



Jag har 5 solrosor i år. En med flera blommor på samma stam, gissar att den kommit upp efter jag haft solrosor där förra året.  Helt fantastisk är den.
Den har 4 kompisar som står i min pallkrage för tomater och örter, dom är nog fågelsådda och de är den vanliga solrosen med bara en blomma. Solrosen med massor med blommor på samma stam växer där jag satt ner lökar med solhatt, både vit (alba) och röd (rosa, Magnus). De samsas så snyggt. Fast det blir lite spretigt.


I rabatten på baksidan har jag frösått vit och rosa Malva. Den är hög och fin. Flest av den rosa färgen blev det.  Närmast den syns några av vårens penseér som fortfarande blommar.
I samma rabatt har jag en syrenbuddleja, "Davidii royal red", som nu blommar. Den fick flytta från en annan plats i trädgården i våras där den inte trivdes och hela våren trodde jag att den var stendöd. Men glatt överraskad blev jag när den äntligen började visa gröna blad och nu har den två grenar med blommor. Den är inköpt på Nora trädgård mellan Trosa och Vagnhärad.


söndag 29 juli 2018

Äntligen regn, fast nu blev det fuktig värme

 Jösses vad jag har längtat efter regnet.

Har kollat väder appen varje dag, flera olika appar t o m. Tänkt att bara jag står ut med värmen till på den och den dagen, så kommer regnet och man kan andas igen.
Regnets ankomst har flyttats flera gånger och en gång såg jag i en Facebook-grupp om trädgårdar jag är med i att någon på Enegärdet i Järna lovprisade regnet som föll.

Hos oss kom ingenting, nej nu ljög jag, 10 droppar var det nog som for ner. Vi tog in tvätten som hängde ute, fort som attan och väntade på skyfallet.... Det kom aldrig. I stället fick vi värmerekord med temperaturer på över 35° i flera dagar.  Jösses vad varmt.

 I lördags skulle vädergudarna äntligen bjuda på regn. Men nej inte då. Kanske skulle det regna lite natten till idag, söndag, tillsammans med åska.
Och woho, i morse 04.54 föll det äntligen lite regn,  ca 9 mm fick vi.

Jag gick genast upp ur sängen och ner på nedervåningen, öppnade altandörren för att njuta av svalkan...

Den kom inte, men det var fuktigare i luften. Regnskuren varade i ca 30 minuter.

Under senare delen av dagen kom ännu en skur. Ca 11 mm vräkte ner och ni ser på bilderna hur sjöar bildades på den före detta gräsmattan som inte kunde ta emot så mycket vatten på så kort tid..

Men ändå. Vi fick vårt efterlängtade regn..,

Jag är så glad. Även om vädret blev varm och fuktigt  efter skurarna.

Nästan som att sitta i en ångbastu faktiskt. 💦

Jag ser fram emot lite mera droppar, men gärna att det blir lite svalare samtidigt.

lördag 28 juli 2018

Blodmåne

Inte lätt att fotografera blodmånen med en fjuttig mobilkamera...

torsdag 26 juli 2018

Ännu en varm dag...

...med temperaturer runt 34°.

Det är inte roligt att tvingas vara inne pga av det är så varmt. Jag känner med de som är sjuka, eller av annan anledning har svårt i värmen.

Jag får i alla fall spader på att vara inne hela tiden. Dagarna bara går och försvinner bort och jag är inne med stängda dörrar och fönster fram till långt in på eftermiddagen.
Jag längtar efter regn och normala sommartemperaturer.

I kväll har jag i alla fall planterat den tredje rosen jag beställde på Odla. Den ville ner , men jag har inte hittat någon bra plats. Där jag tänkte ha den är marken som betong och det fanns inte en möjlighet att gräva.
Så efter lite velande och funderande bestämde jag idag att den fick sitt hem i rabatten vid brevlådan.
Hoppas så att den kommer, först överleva men sen också trivas och växa sig stor.

Nedan har vi den mitt i bilden bakom  den överblommade prästkragen. Till vänster en liten krukros.

Annat som trivs i värmen är min gula buskpion High noon. Idag slog det ut en ny fantastisk blomma från en ny gren som växt till sig den senaste månaden. 


Den av småfåglar planterade solrosen har också slagit ut med fler blommor idag.


måndag 23 juli 2018

Lycka i lite sten...

Ibland har man tur. 

Som i kväll t ex när jag loggade in på Facebook.  I det första inlägg jag såg skänkte någon bort stenplattor.
Jag har en snäll make som genast satte sig i bilen och hämtade hem några. 💖
Vi har pratat om att köpa till några för att göra en liten stig att kliva på i gräsmattan.

Gratis är gott och få ett gäng plattor som har liknande slitage som de vi redan har är guld värt.


Gurkor på G.

Har man en snäll granne, som jag har, så kan man få lite växter ibland. 🙏



Jag har sått egna gurkor, men de har inte kommit lika långt ännu. Skillnaden i tillväxt på våra olika plantor är att han bor ett hus mer söderöver än vad jag gör 😁..... eller inte.

Han har växthus, det växer lite fortare då.

Vi har redan skördat en gurka och det är två till på tillväxt.

Den minsta av dem 2
Klar att skörda



söndag 22 juli 2018

Grön färg önskas till gul fd gräsmatta

Gräsmattan efter sommarens torka är inte rolig att se. Eller gräsmatta föresten, vill inte kalla den för det. Känner mig som jag är i ett medelhavsland efter en het sommar med temperaturer närmare 40° c.
Ytan man går på är gul, stickig och stenhård. Det prasslar bara när man rör sig över den.
Jag har t o m lyckats få stickor i fötterna av den.

Jag vattnar inte gräset alls. Någonsin, så gräsmattan brukar vara torr och kanske lite gul på sina ställen. I år ser norrsidans gräsmatta ut såhär:



Den är stendöd. Jag funderar på om den nånsin kommer att hämta sig.
Kunde ha sparat in på årets vårgödsling med Algomin. Jag har föresten sparat in, på midsommargödslingen. Förhoppningsvis kommer det lite (läs massor) regn snart så jag kan ge mattan en liten boost inför vintern. Vojne, vojne.






torsdag 19 juli 2018

Frösådd 2018

I år har jag slagit på stort och sått en himla massa fröer.
Jag köpte fröer av stockros, gurka, malva, div sommarblommor, dill.
Hela vardagsrumsfönstret var fullt av krukor och minidrivhus. Mycket  tog sig fint men hade en tendens att torka ut eftersom det inte var mycket jord i drivhusen.

Grönsaker...
... är vi inte mycket för här, men jag brukar dela på små romantica-tomater och hälla på lite jord i kruka varje år. Det blir finfina tomater.
I år testade jag en annan tomatsort. Gjorde på samma sätt, men den ser inte ut att ge lika god skörd. Kan iofs bero på den mycket torra sommaren.

I år sådde jag för första gången gurka på friland ( eller i pallkrage.) Alla frön verkar ha tagit sig och det ska bli spännande att smaka på gurkorna sen. De blommar av bara attan nu.

Blommor...
...är desto roligare att så. Jag har som sagt frösått stockros i år. Två olika sorter. dubbla och vanliga. Inte många av de fröerna klarade hela uppväxten tyvärr, men 3-4 plantor har planterats ut i rabatten vid lillstugan.
Den är  nu inte mer än 3-4 dm höga, de blommar inte i år och jag hoppas de överlever övervintringen till nästa år.
I rabatten "äppelträdet" har jag frösått malva, både vit och mörkt rosa. De är på gång att blomma...
Malva på G.

Jag har också sått malva på framsidan i rabatten "brevlådan", samt runt en Forsythia. De fröerna har inte kommit lika långt än. Får se om de hinner blomma.










Jag har länge önskat en bi och humlor-lockande sommaräng i en söderslänt...

...så i höstas slängde jag ut en himla massa sommarängs-fröer i en slänten.
Tyvärr är slänten torr i vanliga fall, men denna sommar är det en öken.  Slänten är bara sand under en tunn skorpa med jord. Så det är inte konstigt att det blir torrt när solen ligger på i princip hela dagen.

Gissa om jag fått min sommaräng....

Jag skulle inte vilja kalla det äng. Än.
På ett ställe högg jag bort grässvålen i våras, sådde 2 påsar sommarfrön, där är lite på väg upp. Några blåklint har jag sett, typ 3 plantor.  Men alla andra fröer... Nada.

Jag hoppas fröerna (de där jättemånga dyrt inköpta fröerna) kan övervintra en vinter till och gro till nästa vår.

Jag ger inte upp min sommaräng,  har lite planer. För i rabatten vid lillstugan så kom det honungsfacelia i år, de är självsådda från frön jag sådde förra sommaren. Årets blommor ska få sätta frö och sedan ska jag försöka få några frön att gro nästa år genom slänga ut dessa i höst.

Rosenskära...
... har jag sått i byttor. De är små. Brukar växa som ogräs. Men inte i år. Får se om de tar sig.

Blomlådor

Jag planterar inte bara blommor i rabatten. För att smycka huset sätter jag upp blomlådor.
Torkan har gjort att blommorna inte är lika stora som de brukar vara. Jag gör 3 lådor. Två sitter på framsidan, en på lillstugan.
Den på lillstugan använde grannens katt som språngbräda i våras för att ta sig upp och riva ner fågelholken med fågelungar. Den lådan har därför fått flytta in på altanen. (tyvärr flyttade inga fler fåglar in i holken efter det).


Lådorna i år består av:
  • 2 x Surfina/låda (som är köpta med olika färger röd, blå, vit) 
  • Pelargon,  rosa, röd
  • Blå hänglobelia
  • Blå daggsalvia



Framsidan
Baksidan


På väggen har jag satt pelargon tillsammans med blå hänglobelia.




tisdag 17 juli 2018

Ingrid Bergman-ros, uppdatering

Jag har planterat ut två av rosorna från Odla.

På en av rosorna har jag tejpat den avbrutna stammen som hade en stor knopp, med förhoppning att den skulle klara sig. Jag hoppas på blomning, kanske kanske har rosen börjat öppna sig lite. Återkommer med mera uppdatering i ämnet senare...

Rosen är planterad i kökstriangeln, mellan hortensian och den vita luktpionen, "Festiva Maxima" .

Rosa ros, 'Queen Elizabeth'?

 En alldeles magiskt vacker ros.

Har ingen aning vad den heter, men skulle kunna vara en "Queen Elisabeth". Jag fick den av en snäll granne som inte ville ha den i sin rabatt längre.

Jag tog tacksamt emot den.

Rosen står i min främre rabatt kökstriangeln. Jag har samplanterat med ljuvlig lavendel. Lavendel som just nu är humlornas och fjärilarnas favoriter.

Humlorna t o m sover i lavendeln.

En av orsakerna till att jag inte plockar så mycket lavendel, jag vill att våra fantastiska insekter och fjärilar ska få äta allt.






Bakom rosen skymtar, längst bort, en utplanterad hortensia, som när den blommar är blå. De smala bladen är blå/vit/lila iris och gul svärdslilja.


måndag 16 juli 2018

Älgrumpor



Älgsafari från altanen.
Jag skrämde tyvärr iväg dem då jag kom ut på altanen. En älgko med kalv visar mig rumporna när de joggar från tomten.

söndag 15 juli 2018

Att beställa rosor på nätet

Jag har letat efter den alldeles fantastiska rosen Ingrid Bergman i sommar. 
Kom på att jag behövde den alldeles för sent. Givetvis var den slut på alla handelsträdgårdar eller stora växtbutiker i mitt närområde. Så jag övergick till att leta på nätet. Slut där med, förutom på Odla. Köpte 3 och väntade ivrigt på leveransen som skulle skötas av Bring. Rosorna skulle skickas från skåne. Jag vaktade som en hök för att se om leveransen skulle ske. För Bring lämnar paketet utan avisering och i denna hetta ville jag inte att rosorna skulle stå ute i solen alltför länge efter en tuff resa.
I fredags dök de upp.
Paketet,  för de låg i en ihoptejpad kartong stod på högkant i solen. Inte någonstans på lådan fanns det en indikation på att man skulle hantera lådan varsamt,  ingen "denna sida upp" -skylt. Givetvis hade rosorna farit illa. De hade åkt runt i lådan då de låg löst. 


Alla stora knoppar och många grenar var av. 




Rosorna hade åkt runt i lådan och de var förpackade "liggande" så att om lådan stod med öppningen upp så var det ok. Men stod lådan på högkant så blev det att en, eller två av dem stod upp och ner, beroende på vilken sida lådan stod på. Vi packade upp och kollade in skadorna, rosorna fick stå svalt i badrummet för att hämta sig lite. 
Vi ringde Odla för att berätta om den bristfälliga märkningen på lådan och den "inte-så-bra", packningen av växterna, de bjöd på frakten.

Jag tror att rosorna kommer ta sig fint för de var kraftiga och fina plantor. 
Synd att de inte fick chansen att komma fram oskadda pga dålig packning. 

Jag är ändå nöjd med mitt köp, ser fram emot att se rosorna växa och blomma. 

lördag 14 juli 2018

Solhatt, Rudbeckia (Echinacea)


Solhatt, (echinacea). Ska bli spännande att se den blomma. Har hört att både fjärilar och humlor älskar dess nektar.

Akleja, så vackra.



Just dessa aklejor är flyttade från en trädgård som betyder mycket för mig.

Jag har också fått frön tillsända mig av en fin vän. 
Samt köpt färdiga plantor i butik. 
Nu ger jag själv vidare plantor och frön till vänner och bekanta.

Solrosor

Jag matar småfåglarna på vintern, de tappar frön som gror på alla möjliga och omöjliga ställen. Jag har fått solros ibland mina solhattar (echinacea) samt 4 stycken i pallkragen med dill, persilja och tomater. Väntar på att se blomningen nu.

Förra sommaren frösådde jag ett gäng frön. Jag sådde efter alla konstens regler och försökte så de längsta bak och de kortare fram. Vet inte riktigt varför, men det blev inte riktigt som jag tänkt mig.

Men de blev fina i vas.



torsdag 12 juli 2018

Pionvallmo, frön från tradera

Jag har inhandlat frön av pionvallmo på tradera. Den vita skulle ha varit gul, men är fin ändå. Sedan den mörkt rosa är otroligt vacker.
Satte dom i krukor för att testa och kommer spara frön för att så nästa år.
Kul att jag lyckades få blommor.

onsdag 11 juli 2018

Finbesök i trädgården

Ibland får vi besök i trädgården. Mest av olika insekter, men också av olika fåglar, ekorrar, älg, rådjur m fl. Jag älskar att se dem på nära håll, men blir inte så road när planteringarna ryker all världens väg. Närheten till skogen gör att de större djuren dyker upp så det är bara att acceptera.
Värre är grannens katt som gör allt för att fånga fåglar, grodor eller ödlor. Älgen har han inte vågat sig på än. 😀

Krukrosor från matvarubutiker.

Går alldeles utmärkt att plantera ut. Ska sanningen  fram så ska jag erkänna att de alltid dör om jag behåller dem kvar inne i kruka.
Jag planterar ut dem i rabatten och täcker dem med löv under vintern. Oftast klarar de övervintringen och blommar fint året efter. Skulle de dö är det inte hela världen. Jag fick ju njuta av dem en säsong. Nedan en orangeröd variant, ovan en av de rosa. 

Agapanthus

Har alltid velat ha en agapanthus, Afrikasblå lilja. På trädgårdsmässan i Älvsjö i våras slog jag till och köpte en rotknöl. Till min förtjusning blommar den redan första sommaren. Och idag hittade jag en till ny  knopp. Lycka! 

tisdag 10 juli 2018

Gräshoppor

... eller heter de rentav vårtbitare.  Dessa två satt i alla fall snyggt brevid varandra på väggen i kväll.
Tvillingar

Torrt....

Varmt, sol, torrt, inget regn i sikte. Gräsmattan är gul, växterna fina. Några klarar torkan bättre än andra. Lavendeln t e x. Den har aldrig varit så fin som nu.