onsdag 7 april 2021

Fler favoriter i trädgården. Liljor, liljor, liljor.

Dagliljor Hemerocallis 

Årets perenn 2013.


Dagliljorna tillhör inte liljesläktet, trots namnet.  Vilket är tur föresten, eftersom liljebaggarna ger attan i att äta på dem. 
Min dagliljekarriär började med att mina grannar var vänliga nog att skänka mig ett gäng kraftiga rotstammar då de delade på sin planta. Dagliljor är fleråriga örter och har kraftiga rotstockar. Bladen som kommer blir långa, smala och spetsiga i toppen. När bladen är uppväxta, skickar den upp blomstänglar, på den kan det sitta fler knopparSen blommar varje knopp bara en enda dag. Så det gäller att passa på att njuta innan den vissnar ner. Fast det kommer ju flera efter den, förhoppningsvis. 
Växten är himla tålig och lätt att dela om den blir för stor.  De växer oerhört snyggt och pryder sin plats i rabatten.

Nedan syns hur plantan ser ut idag, 7 april. 
Den är på gång...


På bilden nedan syns samma som den på bilden ovan. Fast i sommar, när den slagit ut.  
Min daglilja nummer 1. 
Färgen är otroligt härlig och jag gissar på att det är den som kallas för, brunröd daglilja, i fackhandeln. 


Jag blev himla nöjd med min första daglilja, så nöjd att jag senare inhandlade en till. Fast en annan färg.
På bilden nedan syns min tjusiga gula daglilja, "Happy returns".
På bilden kan ni också beundra hur snygg den är i växtsättet.

Gult är så snyggt, denna nyans har en så mjuk och mild ton, den passar alldeles utmärkt ihop med den blå prydnadsfågeln.


Nedan syns blommorna i närbild.


En till daglilja har det blivit. Den köpte jag 2019. 
Den heter "Pardon me".
Men den behöver inte alls be om ursäkt,
Vilken fantastisk färg!
Underbar!



Liljor, liljor, liljor.  "Lilium"

I Sverige förekommer det inga liljor naturligt i faunan, men de växer fritt i delar av Europa och Asien t ex i Indien, Filippinerna och Japan men också över den nordamerikanska kontinenten. Liljan beskrevs första gången i Sverige av Carl Von Linné i mitten av 1700- talet och han är också skyldig till det latinska namnet Lilium. Liljor är en flerårig ört med lök och den indelas i fyra olika grupper. Dessa gruppers liljor skiljer sig åt i form av höjd, antal blommor, doft och färg.

Jag köpte egentligen liljor för att min mamma gillar dem. Men visst är de tjusiga där de står i all sin prakt i rabatten. Stora klockliknade blommor som doftar alldeles fantastiskt. Fast det är lite meckigt med de illröda liljebaggarna som också älskar liljor. Fast de föredrar att mumsa i sig dom. Det är ett evinnerligt jagande på dessa röda marodörer. Jag har redan börjat jaga.

Nedan syns min liljerabatt.



I den  ska det vara planterat:  Elodie, Royal kiss, Asiatisk lilja Levi, Krollilja Guinea gold, Muscadet och Tiger babies.


Här ovan och nedan syns Elodie.


Nedan ser ni den liljan som heter "Royal kiss", ni ser att den är svart va? 
Det var därför jag köpte den. För att den var svart. 
Men den djupröda är också otroligt vacker, så jag är inte ledsen.



Nedan syns "Levi" 
Wow, vilken magnifik lilja.
Jag älskar den.



Så långt stämmer det med vad jag tror mig ha planterat.
 
Men kika nedan. En vit alldeles fantastisk lilja som heter...
Ja säg det?! 


Och sedan har vi denna fantastiskt, underbara gula skapelse. Har ingen aning om vad det är. Det måste ha varit fel lökar i påsen. 
Men det spelar ingen roll, 
I lööv them.



Smyger in denna orangea lilja, det är antagligen en Brandlilja. Det är min allra första lilja, köpt på Ica tror jag. Den står lite gömd i en annan rabatt. Den ska få flytta till de andra i sommar.







söndag 4 april 2021

Lite favoriter från trädgården.

Jag tänkte presentera lite av mina favoriter i trädgården. Det kommer bli många inlägg. En hel serie kanske för alla mina växter i trädgården, är mina favoriter.

Jag tycker det är viktigt att skapa en miljö i trädgården där insekter och fjärilar gynnas. Mina växtval i trädgården är gjorda med en sådan tanke. Mer insekter och fjärilar ger fler fåglar = skönare miljö.

Jag börjar med att visa dessa vackra skapelser.

 Echinacea purpurea, Rudbeckia, Solhatt

Växer naturligt i östra USA och sydöstra Kanada. De har i årtusenden använts av Nordamerikas ursprungsbefolkning som medicinalväxt, just för sina infektionshämmande egenskaper. Jag tycker att de är otroligt vackra och väldigt uppskattade hos både insekter och fjärilar. Därav att de hamnade hos mig.  


Jag har märkt att solhattarna, trivs i trädgården. 
Jag trivs med dem, så jag fyller på med fler solhattar i flera rabatter. Det är lika bra att hålla sig till det som trivs i rabatterna.
På bilden ovan syns Magnus som har en fantastisk lila färg (fast den kallas röd solhatt, när man köper den). Jag har också vita, Alba, röda/orange, gula, cerisea.


Många färger blev det. 



Här fick minisolrosorna i kruka vara med på bild.


Kolla in fröställningen. Helt ljuvligt vacker.

Agapanthus praecox. Afrikas blå lilja 

En annan önskeblomma till trädgården var Afrikas blå lilja.
Det är en växt som ursprungligen växer på bergssluttningarna i Sydafrika och tillhör familjen amaryllis. Jag älskar föresten Amaryllis.
Den överlever inte vintrarna ute i rabatterna (enligt uppgift). Därför är de planterade i krukor. Varje höst bär vi in krukorna i garaget, sen står de där och vilar. Varje vår bär vi ut dem igen och ger dem lite lökgödsel och hoppas på en riklig blomning.
Den blå  Agapanthus var så fantastiskt vacker att jag behövde en till min trädgård, fast vit denna gång. En sådan fixade jag genom att besöka Stockholmsmässan igen. 

Nedan på bilden syns min blå Agapanthus tillsammans med vit och lila solhatt, solros och rosenspirea i bakgrunden. Den röda blomman är en ros som heter Ingrid Bergman. 



 Den vita är lika vacker som den blå. 
Sedan finns det faktiskt en färgvariant till, den är vit/blå. 


Här är det en liten humla som krupit in i den långsmala klockliknande blomman och  käkar lunch.

Buddleja davidii, Syrenbuddleja, fjärilsbuske

Jag älskar Syrenbuddleja. Buddlejan kallas också för fjärilsbuske och där har vi anledningen till att jag köpte den, för att locka fjärilar. Sedan gör det ingenting att den är alldeles bedårande söt.
Nedan har buddlejan besök av en vit liten spindel. Det är antagligen en Blomkrabbspindel som sitter och väntar på något gott att äta. Honorna kan byta färg till mellan vitt, grönt eller gult. Färgbytet tar ca 24h och de jagar sitt byte utan att använda sig av ett nät. Namnet har de fått då de påminner om krabborna när de förflyttar sig, de springer nämligen i sidled. 
Jag har två stycken syrenbuddlejor i trädgården. Ännu så länge är de ganska små. 


Jag tänker på "stormtroopers" från Star Wars, när jag ser spindeln.

Liatris spikata, Rosenstav

Rosenstav är vanlig i svenska trädgårdar men stammar från östra Nordamerika. 
De  är otroligt fina och jag blev kär i dem när vår lokala ICA-butik hade lökar till försäljning en höst. Jag köpte ett gäng lökar och planterade i rabatten. Färg lila och vit.
När jag gjorde nya rabatter något år senare köpte jag fler rosenstavlökar att plantera i de rabatterna också. Både jag och insekterna älskar dem. Humlorna älskar dem så mycket att de brukar sova på dem på nätterna.


Rosenstavarna blommar uppifrån och ner. 
På bilden har den vita precis börjat blomma. Medan de som är lila redan blommat klart i toppen och påbörjat blomningen längre ner.

Achillea millefolium, Rölleka/ Röllika, Karibacka, Backhumle.

Kärt barn har många namn. I trädgården har jag från början den vanliga vita röllekan/röllikan. Det är en torktålig växt som är vanlig i hela landet. Mina exemplar har själv valt att växa i en av mina rabatter. Trivs de, så varför inte satsa på fler tänkte jag och inhandlade exemplaren nedan.


Visst ser den gula lite grann ut som Afrikas kontinent i sin form? 
Nu har jag gula och röda och vita röllekor i tre olika rabatter.
Röllekan är livsviktig för i alla fall ett 50 tal av våra insekter, om det kan du höra på länken som leder till en intervju i Sveriges radio.
Röllekan är den örten som har flest arter knutna till sig och ökar den biologiska mångfalden.
Därför tycker jag att röllekan är viktig i min trädgård. Det gör ju heller ingenting att den är vacker att se på.


Jag har läst att man kan göra te på den också. 
Det har jag inte provat än.



Tack för du läste. Det uppskattar jag mycket. 

Ha en fin dag. 



fredag 2 april 2021

Våren smyger sig på

 Det är så härligt med de här tidiga vårdagarna. Man kan liksom se trädgården vakna mer och mer från dag till dag. Sakta men säkert. Sen är det skönt att starta med sysslorna lite pö om pö. Inte allt på en gång.

Idag har det varit kallt, men vi har i alla fall tagit en fika ute på framsidan. Det var otroligt skönt, medan solen strålade ska jag tillägga. När solen gav upp var det ändå dags för en lättare lunch.

Men det blev ändå gjort lite saker trädgården. På framsidan idag igen (det är där jag satt fröer de senaste dagarna).

Den här gången passade vi på att ta ner både ljusslinga och ljusnät. De har suttit uppe i syren och rosbuske och varit vackra i mörkret sedan slutet av november. De senaste veckorna har den dock varit släckt, ska jag väl tillägga. 

Även om julen, enligt sången, varar ända fram till påska.

Sedan åkte framsidans utemöbler fram. Det är våra allra första utemöbler som får pryda framsidan i år. De fåtöljerna är stadiga, sköna att sitta i och lätta att ta sig upp ur. Till skillnad från däcksstolarna som varit där innan. I och med min värk i kropp och knän har jag dels förstått att jag behöver många sittplatser, men också sittplatser som det är lätt att ta sig upp ifrån.

De ska få lite TLC sen när det blir lite varmare. 

Jag tänkte mig lite sandpapper och ny olja.


torsdag 1 april 2021

Det här med att driva upp egna plantor...


 

Jag är verkligen inte bra på att så fröer inne på våren. 

 Eller, jag menar att SÅ fröerna är väl ingen konst och mina sådder brukar ta sig fint, men sen ska man ju hålla dem vid liv också... 

Jag kan väl säga att inte många småplantor brukar överleva inne hos mig så att de når en mogen ålder. Tyvärr. Jag skyller på att det beror på att det är för varmt inne hos mig. Jag har dessutom väldigt lite med plats att ställa brickorna med sådder. Sådderna brukar stå i köksfönstret, rakt över elementet som jobbar på såå bra nu. Ni hör Ursäkterna är många...

Jag har i alla fall tänkt försöka med fröer inne i år igen, kanske, eventuellt.

För det visar sig att "någon" har köpt på sig nya fröer OCH samlat in och sparat en massa fröer från trädgården 2020. Bl a har jag, eller jag menar "någon" köpt fröer till "Flox" som ska sås inne. 

OM jag sår inne i år så tänker jag prova på att så i toarullar. 

Under åren har jag provat att så i pluggar, kuber, specialjord, vanlig jord, krukor, etc. Det gick åt skogen, nästan alltihopa.

Så varför inte prova med att så i toarullar, det är ju attans så mycket billigare och lagret av toarullar fylls ju på i en stadig takt i ett hushåll med 4 personer.

Jag vill att det ska vara enkelt att så frö och dra upp fantastiska plantor. 

 Jag vill ha billiga egenodlade och prunkande växter. 

Jag vill stå i trädgården, slå ut med handen och svepa över rabatterna och stolt säga. Dehär växterna har jag drivit upp själv.. och sen efter en konstpaus tillägga, från frö.

 Att direktså i rabatterna är mycket enklare, för mig. 

Men, för det finns ju ett stort MEN.... 

Vi har fasligt mycket mördarsniglar i trädgården det gör att det är det svårt att få något av det jag sår att överleva till vuxen ålder. De rackarna = sniglarna, mobiliserar sig och går fram som en armé i rabatterna. Särskilt gott verkar det vara att mumsa i sig mina späda små plantor. Och fort går det. De kan käka upp en hel sådd på bara någon timme. Speciellt förtjusta är de i solrosorna. Slurp säger det och plantan är borta.

Ibland försöker jag lura dem och köpa små plantor som jag planterar i rabatten. Sen tänker jag att de inte kommer hinna äta allt...

Men det spelar ingen roll, på en natt kan de käka upp plantan så att bara en pinne blir kvar.

Jodå... så att...

Det är tur att man har snälla grannar. Dom är världsbäst på att driva upp egna plantor. Jag brukar få lite gurka och tomatplantor av dem. Gulle dom. 




Vårkänslan infinner sig.

Nu är det vår på riktigt. 
Två gånger denna veckan har vi suttit ute och fikat på tomten. 


Ljuvligt.

Förra året var ett tufft år där jag inte kunde göra vad jag önskade och ville i trädgården. 


I år har hoppet har återvänt till mitt sinne. Lusten till trädgården har vaknat igen och jag har redan planterat flera olika frön i rabatten. 
Lite blandade sommarängsblommor som blåklocka, prästkrage, honungsfacelia, vallmo hamnade i en rabatt. I en pallkrage på fot hamnade Zinnia och Zinniafrön hamnade också tillsammans med luktärt i en zinkbalja.
I  samma balja är lite penséer och en minipåsklilja planterad. Se nedan. 


Tur att jag knäppte en bild så jag kan njuta av kombinationen eftersom rådjuren samma natt passade på att käka av varenda blomma på penséerna. 
De grät säkert att lycka när de trodde jag planterat sallad bara för dem. 
Jag var mindre nöjd, men det är inget att göra åt. Jag får njuta av grannens plantering istället. De har två krukor med penséer rakt utanför vårt köksfönster. Rådjuren stod över att knapra på deras...


Jag har redan sett flera fjärilar, humlor, bin. Fågellivet är på gång också. Häromdagen såg jag Knut, ja bofinken alltså.
 Dessvärre har jag också börjat bekämpa liljebaggar som sitter på de stendöda resterna i rabatten och väntar på att liljorna ska komma upp ur jorden. Av tre illröda rackare hann jag ta kål på två. Den tredje kom undan, än så länge.

I rabatterna spirar små gröna växter, nedan syns en liten liten akleja som vågat sig upp.


På bilden nedan så tittar rabarbern upp, eller rättare sagt, en liten knopp har försiktigt brutit igenom jordskorpan. 


Precis utanför tomten står detta träd, ja träd och träd, pinne då. Den är ny och jag har ingen aning om vad det är. 
Jag frågade i en trädgårdsgrupp på Facebook och de tror på fläder. 
Har de rätt? Ja kanske. 
Vi får se om det är den äkta eller den giftiga, druvflädern. 
Här kan du läsa om hur man ser skillnad på dem.


En spindel hade vävt detta konstverk i trädgården. Regnet häromdagen fyllde det med vattendroppar.



Ha en fin påsk!