lördag 30 mars 2019

Dagens varv i trädgården

Först lite härlig lektyr inne,  samt lite planerande i min fina bok...


Sen drogs blicken mot trädgården... Ser jag inte lite nytt där ute måntro?!

På med foppatofflorna, glömde jackan. Men det är ju varmt. Blåste inte alls så kallt nu... 💨🌨


Jomen, lite vintegäck, där mellan spirean som fortfarande vilar sig...



Åh här har kejsarkronan tagit sig upp mera... flera centimeter högre nu ju.


Närbild på kejsarkronan...


Tvillingfödsel Kejsarkronan!


Några nyuppkomna krokus, gäller att plåta nu för i morgon är det för sent. 
Rådjuren raidar trädgården varje natt... 
Gå till grannen, 😁 snälla !


Scilla gissar jag på. Glömmer bort namnen ibland...

torsdag 28 mars 2019

Längtar efter få arbeta i trädgården, på spaning efter vårlökarna


Jag har suttit ute ett par gånger redan och fikat i trädgården, på min favoritplats, trappan till lillstugan. Därifrån ser jag alla rabatter. Jag tittar på vad som finns i rabatten, plockar bort lite ogräs, tittar på om jag ska flytta runt växter. Det är bara mars, men jag är så ivrig på att få se vad i rabatterna som överlevt vintern. Det är så ljuvligt ute.
Jag längtar så efter att få sätta igång med mina projekt. 


Här på fotot ovan har årets första krokus kikat upp.

Nedan, lite nyplanterat vintergäck.


Hoppas på att vintergäcken ska sprida sig fint i rundeln och ge tidig vårfägring nästa år. Har funderingar på att plantera vitsippa på samma ställe också. 


Ovan syns vintergäcken i närbild. Så vackert gul.


Ovan syns lite krokus och nyss utplanterad primula. Dessvärre har primulans blad frusit lite då det är runt nollan på nätterna.


Kolla, kolla, kolla här på bilden ovan kommer det upp lite kejsarkrona. Både  orange och gul ska det vara.


Mera krokus.

Nedan syns klematis alpina.



Lite vackra moln bjuder jag också på.



onsdag 27 mars 2019

Pioner, pioner, pioner- Karl Rosenfeldt

Luktpion Karl Rosenfeldt- Paeonia Lactiflora (1908)



Färg: Lila/röd eller ceriseröd
Höjd: ca 80 cm, upprätt växtsätt. Jag har stöd för den, men det sägs att den klarar sig utan.
Blomtid: maj och juni
Blomman: dubbel med gul mitt, stora blommor.
Doftar: Nej, saknar doft. Älskas av humlorna.



Här nedan syns en av knopparna, den älskas (tyvärr) av svartmyrorna (precis som maximan). Vilket medfört att "svartmunken" flyttat in under plattorna runt rabatten. Myrkolonierna växer till som attan och jag för en ojämn kamp mot dem när de blir för många. 
De underminerar hela gången.



Här syns den stadiga pionen, bladverket är grön och friskt. Den vissnar ner och dör på hösten. Nya blad kommer upp på våren.






Den fullkomligt älskas av humlorna, ibland kan det vara upp till 10 humlor på samma blomma som jobbar med att samla nektar.



Här börjar den tappa färg mot slutet av blomningen.


Här syns det tydligt att de flesta blommorna är på väg att tappa sina blad. Den är blekare i färgen och blombladen "hänger" neråt.




tisdag 26 mars 2019

Pioner, pioner, pioner: High Noon

Åh jag älskar pioner!

Har man väl börjat älska dem så blir det lätt att man köper flera. 
Jag har 9 pioner i trädgården i olika skeden och storlek. 8 är sk örtartade luktpioner, dvs pioner som, precis som vilken perenn som helst, vissnar ner och dör när det blir vinter. 
Sen har jag en som är en sk hybrid. En korsning (hybrid) av en örtartad pion och en buskpion. Den har vedartade grenar som står kvar som vilken buske som helst över vintern.  Det är bara bladen ramlar av och dör.

Såhär beskriver den fantastiska hemsidan: "Pionlyckan" hur man korsade olika pionsorter och fick fram "min" pion.

"På 1880-talet hittade franska missionärer i Kina vildarten Paeonia lutea ludlowii med små gula blommor. Den gula färgen var mycket ovanligt o högt uppskattad i trädgårdar. Fröer skickades hem till odlarna Lemoine o  Henry i Frankrike. Så småningom korsades dem med den storblommiga buskpionen, P. suffruticosa o på så sätt fick man fram lutea-hybrider. Man hade då fått fram storblommiga, gula buskpioner. "

Jag ska försöka presentera mina fina pioner här på bloggen, dessvärre har jag inte antecknat namnen på dem när jag planterade dem, bara satt ut namnlapparna i rabatten. Namnlapparna bleknar, så även mitt minne...💫

Jag börjar med min gula skönhet, min (hittills) enda busk/trädpion.  

"High Noon" Paeonia lutea hybrid, hybrid buskpion
(Registrerades 1952 av Artur P. Saunders, USA) 



Färg: Gul med små röda/rödbruna markeringar längst in i basen av kronbladen
Höjd: upp till 150 cm

Blomtid: Medeltidigt (juni), men kan blomma om i augusti. Min gör det, med några få blommor
Blomman: Halvfylld/semifylld, 14 -16 cm i diameter.
Doftar: sött

Jag är väldigt stolt över min fina buskpion, som köptes runt år 2000 på Coops (eller hette det OBS då?) stora trädgårdsavdelning. Jag hade ingen aning om vad det var. Den var gul, min svärmor gillade gult och fick den i present.
Den fick bo sina första år hos mina svärföräldrar. Sen flyttade den till oss 2003/2004. Den står på framsidan av huset och får sol i princip hela dagen.
På dennes plats stod, då vi flyttade in, en stor vit spirea. Rabatten syns på mäklarbilden nedan. Det står två spireor bredvid varandra. High Noon står numera till vänster, på hörnet, vid pelaren. På platsen till höger närmast dörren står numera en orange daglilja min käre granne så frikostigt delade med sig av.



Här nedan syns den fantastiska pionen. Bladverket är otroligt vackert. Nere vid basen står Kungsmynta/ Oregano som jag fick som gåva i en liten liten kruka.



Här nedan syns dagliljan som står granne med pionen. I krukan en räddad rönn. 











Välkommen till oss...

... lillasyster Agapanthus.

Idag har jag planterat de på mässan inköpta rötterna till den vita kärleksliljan. (agapanthus).
Här syns den i förgrunden, storasyster blå kärlekslilja syns i vita krukan.



Allra första bilden 


Nyplanterad


...en bild till...


Observera att den (förhoppningsvis) vita kärleksliljan fått blå kruka, den blå kärleksliljan har vit kruka. 
Nu saknas bara en lilja som är både blå och vit...
...måste bara hitta en ny kruka som passar...


måndag 25 mars 2019

Dagen efter ....

....kvällen före (eller i alla fall dagen före)

Jag är trött och har en kropp som vill tala om att jag promenerat långt igår.

Bjuder på lite vårfägring...



...och lite julfägring, på samma dag.


Julstjärnan växer och frodas. 

Första gången i mitt liv jag lyckats få en sådan blomma att överleva.


Det är också härligt att kunna använda soppskålen vi ärvt till något i stället för att den står i skåpet och samlar damm.




söndag 24 mars 2019

På besök på trädgårdsmässan.


Jag har lagt ner timmar på att planera mässbesöket. Jag har kollat in appen, hemsidan, Facebook.  Jag har gjort listor på vilka blomlökar/blommor jag skulle köpa, vilka montrar jag skulle besöka. Jag har t om skrivit ut två olika mässkartor OCH märkt ut vilken väg jag skulle gå inne i mässhallen. 
Sen har jag planerat för pauser utmed vägen, kollat in alla handlare i appen och märkt ut favoriter i densamma samt besökt hemsidor till de favoritföretag som hade haft vänligheten att uppge det...

Min allra första prio var att hitta tillbaka till Dijkhof Flower Bulbs som hade "schyssta lökar" till salu förra året. 


Upp i ottan, ok jag skulle gå upp runt 7 hade jag planerat, vaknade redan fem. Jag tog pendeln 8.15, så jag skulle vara där redan när de öppnade klockan 9.00. Superbra, inga köer alls. Bara att glida in på mässan.


Mot A-hallen. Upp med mobilen och kolla in bästa vägen till blomförsäljarna. Klart var att jag först skulle ta mig till stället där jag köpte blomsterlökar förra året. 
Gick därför inte in i den närmaste ingången utan planerade att gå utanför hallen, längst bort för att gå in och börja där. 
Jösses vad långt det var, men det var bara att promenera på.... Det gäller att följa den uppgjorda planen...

Gick ju så där måste jag säga. Halvvägs ner mot stället där jag skulle gå in, gluttar jag in genom en dörr och hittar Gecko trädgårdsbutiks monter. In direkt. Dom står ju med på min lista.

Sen det var mässan igång för min del. Jösses vad mycket montrar. Blev helt överväldigad och desorienterad. Såg stegar, buskar, te, kryddor (färdigblandade) och en handelsträdgård. In och kikade efter hallonbuskar.  Hittade inga och gick därför mot stället där jag trodde "min" lökförsäljare skulle vara.

Hittade dom. Fast det var lite konstigt att de inte hade likadant sortiment som förr. Fick i alla fall med mig endel av det jag skulle ha. Sen "råkade" jag köpa mer än vad jag skulle ha. Dessutom fick jag med 4 mysterielökar, eller ja jag vet vad det var när jag köpte dom, men nu? 
Nepp minnet är som bortblåst. Blir spännande att se vad som kommer upp.

Fick en "snygg" påse också, den hängde jag på "dra-maten" jag så förutseende hade med mig. 

Sen knallade jag vidare och upptäcker till min förvåning den monter jag egentligen skulle besökt, dvs Dijkhof Flower Bulbs.  

Vilken luring. Företaget jag handlade av var också från Holland. Men det var fel företag.
Förvirrad var bara förnamnet. För i min koll innan skulle det bara ligga ett företag som sålde blomsterlök där jag var. Så när jag nådde fram till det första bordet med lök, det stod Holland på skyltarna, så antog jag att det var rätt ställe. 

Jag var ju "tvungen" att handla mera, när jag hittat till rätt ställe. I huvudet snurrade samtidigt tankarna om att jag ville lämna tillbaka de kärleksliljerötter jag köpt, för att köpa nya på "rätt" ställe, för jag vet att de har kvalitet på sina saker. (inte sagt att de lökar jag köpt på fel ställe var /är dåliga) Det får vi se i sommar. Men det var ju bara att bita i sura äpplet att jag tabbat mig och handlat på fel ställe.

Träffade på den tjej jag handlade av förra året på mässan. Vi pratade och jag visade mina bloggbilder på växterna jag handlade då.  Fast jag var förbryllad, förvirrad och kände mig helt vilse. Men prata gillar jag ju, särskilt med trevliga människor. Sen betalade jag och gick, efter att ha lämnat min bloggadress. 

Dags för paus kände jag. 

För att landa, kolla på kartan och försöka fatta hur jag kunde ha misstagit mig på de olika företagen. Mitt i mässområdet hittade jag vinbaren, nu dricker jag inte vin, men lite koffeinfritt kaffe skulle i alla fall bli gott.  Det hade de inte.
En kopp te fick det bli, en stor varm och god kopp, nedsjunken i en skön stol...

Det fanns inga sköna stolar, men jag hittade bra höga pallar att sitta på.
En stor kopp föresten?!  En pappmugg var det, modell jätteliten och en pås-te roobios, till det facila priset av 30 kronor.

Flaskan innehåller 7,5 dl och ter sig gigantisk.

Jag hade i alla fall sällskap av en liten pausfågel där jag satt och försökte hitta bäringen igen och komma tillbaka till min noga fixade planering av mässbesöket


Efter en kvarts paus tog jag mig an den andra delen av mässhallen. 
Jösses vad grejer. 
De hade massor som jag kände inte var min grej, t ex korvar och ostar och kläder. Dyra väldigt vackra kläder som jag aldrig skulle ha på mig i trädgården. Ok, på ett gardenparty då, fast det händer ju typ aldrig. 

Efter nästan 2 timmars mässbesök sa mina stackars artrosknän att nu fick det vara nog. Ont var bara förnamnet. Jag satte mig utanför hallen och letade fram jackan. Då upptäcker jag att påsen med allt jag handlat hos den "riktiga" blomsterlökförsäljaren saknades.

Men va sjutton. Jag hade alltså stått och pratat med den fantastiskt trevliga säljaren jättelänge. Valt lökar, betalat och gått därifrån, utan det jag köpt. 
I don´t ork. 
Det var ju bara att knalla in i mässlokalen igen. Sa jag att det var långt dit? Och att jag hade ont i knäna?! Det man inte har i huvudet får man ha i benen....

Hoppas bara att de har min påse kvar och var låg det nu? Efter lite irrande hittade jag fram. Tjejen blev så glad att se mig. De hade letat efter mig, jagat efter i lokalen men inte funnit mig, sen hade de försökt hitta bloggen för att kunna få tag i mig så.
Vilken service. Bästaste var att påsen fanns där och jag fick den direkt, trots att hon hade andra kunder. Bäst service. Underbara människor!

Sen var det dags att traska mot tåget igen. Jag hann med, med 2 minuter till godo.

Nöjd med mina inköp, men väldans trött i knäna.


    Här nedan syns blomsterlökarna från Dijkhof Flower Bulbs, snygga bilder, information om planteringstid mm.


På fotot nedan, i översta påsen: rosenstav vit och lila från mysterieföretaget, under det, från samma företag någon sorts "ormbunke" rådjuren ratar. 

EDIT: Har googlat lite, jag har antagligen köpt "Trädgårdsgloxinia Incarvillea delavayi"


 Nedan alliumlök (tror jag), av nån sort från "mysterieföretaget".


Nedan mysterielök från mysterieföretaget.


Här, den fina påsen jag fick från mysterieföretaget, som också var så justa att jag fick lite extra blomsterlökar som bonus.



Jag är nöjd med dagen och alla inköp, nu återstår det att få plats med alla växter. Lite jobbigt är det ju att man har minne som en teflonpanna och glömt av vad jag köpt. Men det kan jag ju inte lasta mysterieföretaget för.

Nästa år ska jag fotografera deras lappar, om jag köper lök som inte ligger förpackade i uppmärkta påsar. Dessutom kommer jag att försöka hålla mig strikt till inköpsplanen samt leta upp "mitt" Holländska företag att handla ifrån.