tisdag 15 oktober 2019

Hittade en kärna i en dadel...

Jag köper gärna Icas lakritsdadlar. De är så goda. 
De ska vara kärnfria, men ibland så missar de en liten bit. 
Tyvärr kan det vara förödande för tänderna. Jag har haft tur som inte skadat dem, än, kanske man ska tillägga. Peppar, peppar.

 Hade tur också idag när jag bet i en, vad jag uppfattar som, hel kärna.


Tänkte jag skulle försöka odla en egen dadelpalm och googlade lite. 

I "Kommunalarbetaren" hittade jag nedanstående text hur jag ska gå tillväga.

Odla en dadelpalm:

Dadelkärnor växer upp till små palmer. Använd färska dadlar med kärnan kvar. 
1. Skåra dadeln uppifrån och ner och vik undan fruktköttet. Ta ut kärnan och tvätta den ordentligt.
2. Dadelkärnor har ett hårt yttre skal: mjuka upp det genom att blötlägga kärnan i två dygn i en glasburk eller i ett glas med vatten. 
3. Lägg ett lager fuktig jord i botten på en plastpåse och lägg kärnan ovanpå, täck sedan med fuktig jord. Förslut påsen och lägg på en varm, mörk plats.
4. Kontrollera påsen dagligen efter tecken på tillväxt. Fukta jorden vid behov men den får inte bli alltför blöt. Roten kan visa sig först, sedan skottet efter 3–6 veckor.
5. Ta bort plastpåsen när kärnan har utvecklat ett skott och plantera den 2–3 cm djupt i en kruka med fuktig jord.
6. Ställ krukan på en varm och solig fönsterbräda utan drag och se till att inte övervattna plantan, särskilt på vintern. Plantera om vid behov. Dadelplantor behöver inte beskäras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar